Ελεύθερος Σκοπευτής: Το αεροδρόμιο φέρνει πωλήσεις!

07:14 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αφορμή για κατοχύρωση κερδών έδωσαν τα νέα υψηλά δεκαετίας, αλλά και το γεγονός ότι οι Έλληνες διαχειριστές, δεν μπορούν να μείνουν εκτός από μία μεγάλη εισαγωγή εταιρείας όπως του ΔΑΑ. Είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένοι να έχουν μία τέτοια εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

Κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να ρευστοποιήσουν για να βρουν ρευστότητα και το έκαναν και τις προηγούμενες ημέρες.

Το έκαναν και χθες και κάπως έτσι είχαμε διόρθωση στα Blue Chips που υπήρχαν κέρδη.

Βεβαίως αυτό αφήνει ένα άλλο ερώτημα. Πρέπει να βρεις ρευστό και θα πουλήσεις. Πουλάς μετοχές που έχουν κέρδη και μπορεί να τις έχεις από χαμηλά ή παίρνεις ζημιές και φεύγεις πουλώντας μετοχές που δεν απέδωσαν; Η εντύπωση που αφήνουν οι πωλήσεις, είναι ότι κάποιοι έδωσαν μετοχές που είχαν κέρδη. Είναι σωστό;

Καθώς ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία και ο δομικός χωρίς καύσιμα και τρόφιμα επίσης κι επειδή τα στοιχεία που περιμένει η Λαγκάρντ θα έρθουν τον Απρίλιο, βλέπουν κοντά τη μείωση επιτοκίων. Έτσι έπαιξαν και στοίχημα. Αλλά η ίδια άφησε να φανεί ότι έχει μάθει το μάθημά της με τα κόστη από την εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία.

Στο μεταξύ μαζί με τα μεταφορικά κόστη, τσιμπάει πάλι το αργό πετρέλαιο. Οπότε να λέμε πάλι καλά, διότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε άλλο σενάριο, στο σενάριο της ανάπτυξης, που δημιουργούν οι επενδύσεις οι οποίες ευνοούνται από το μεταρρυθμιστικό έργο.

Πολύ μεγάλα πακέτα χθες σε τρεις μετοχές και με την εξής σειρά, όσον αφορά την αξία των συναλλαγών: LAMDA, EUROBANK, ΕΤΕ.

Μεγάλα αποτελέσματα η Mytilineos, με κέρδη 623 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Θα δώσει μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς. Επεκτείνεται εντός κι εκτός Ελλάδος, αλλά και σε νέες δραστηριότητες.

Νέο ενδιαφέρον του ομίλου τα έργα δικτύου. «Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότητας για μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική μας δραστηριότητα», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η εταιρεία φρόντισε για φθηνή χρηματοδότηση εκδίδοντας ομολογιακό 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο με επιτόκιο 4% και πρόσφατα συμφώνησε χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας. Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας, που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P. Φέρνοντας υψηλά EBITDA η εταιρεία διατηρεί υψηλά τη χρηματοδοτική της δυνατότητα γιατί κινείται ακατάπαυστα. Και η διπλή εισαγωγή στο Λονδίνο; «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Επιβεβαιώνεται από την Κύπρο ότι η Ελληνική Τράπεζα στην οποία η Eurobank έχει πλειοψηφικό ποσοστό ενδιαφέρεται για την εξαγορά των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της γαλλικής πολυεθνικής CNP στην Κύπρο.

Η CNP δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω των θυγατρικών της εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance. Η Ελληνική έχει παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο και η Eurobank έχει επίσης στην Κύπρο.

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η παραχώρηση του τμήματος ΧανιάΗράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), αρχικής εκτιμώμενης αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Με ηγετική παρουσία στις παραχωρήσεις η εταιρία, έχει βάλει πλώρη για EBITDA 1 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Ποσοστό 4,75% έφθασαν συνολικά οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, που αγόρασε 131.838 μετοχές σε 5 συνεδριάσεις μεταξύ 18 και 24 Ιανουαρίου με μέσες τιμές από 12,09 έως 12,47 ευρώ.

Από τα ελάχιστα blue chips που κινήθηκαν ανοδικά χθες η MOTOR OIL. Η εταιρεία έχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 20230, το οποίο θεωρεί εύκολα χρηματοδοτήσιμο, από τις  ταμειακές ροές των επόμενων ετών, χωρίς να αυξηθεί ιδιαίτερα ο δανεισμός και χωρίς να ανατραπεί η μερισματική πολιτική. Από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνεται στα πετρελαιοειδή αφού η εταιρία έχει εισέλθει δυναμικά στις ΑΠΕ.

Απογοήτευσε η TESLA και συνεχίζει να υποχωρεί γιατί είναι ακριβή. Αν συνεχίσει να πέφτει με αυτό το ρυθμό, για λίγο καιρό ακόμα, πολύ γρήγορα θα φθάσει σε επίπεδα που θα είναι φθηνή. Έχει 4 ή μάλλον 5 διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες γιατί δεν προβλέπεται τόσο μεγάλη άνοδος σήμερα. Στη διάρκεια αυτών έφθασε από τα 253,5 δολάρια στα 184,22 χθες, με τη μεγάλη πτώση να σημειώνεται κυρίως αυτή την εβδομάδα.

Αυτό δεν ανατρέπει ότι είναι μία νέα εταιρεία που έγινε κολοσσός σε χρόνο μηδέν και που υποχρέωσε όλους τους άλλους να δημιουργήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να την ανταγωνισθούν, γιατί έχαναν το τρένο και τη γη ταυτόχρονα μέσα από τα πόδια τους. Αλλά το Χ πρώην τουίτερ, είναι η καταστροφή του Μασκ. Ιδιοφυία αλλά με πρόβλημα επικοινωνίας, τι δουλειά έχει με αυτό που δεν καταλαβαίνει;

Ούτε ο S&P 500 καταλαβαίνει όμως, νέο ανοδικό κλείσιμο. Σε ιστορικά υψηλά η άλλη μεγάλη η Alphabet (Google). Νέα άνοδος η Netflix, NVDIA και η AMD.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-to-aerodromio-fernei-poliseis.htm
Τυχαία Θέματα