Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα

13:06 28/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΠΤΝ) φαίνεται ότι θα αποτελέσει μοχλό καινοτομίας και ανάπτυξης οριζόντια σε όλους τους τομείς, οικονομικούς και κοινωνικούς και η Ελλάδα έχει τις βάσεις και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί θετικά την τεχνολογία αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει», αναφέρει ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών

(ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕΜΠΕ, ο Β. Καρκαλέτσης στάθηκε ιδιαίτερα στη μελέτη για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την ΠΝΤ και να κάνει σημαντικά βήματα προς το «αύριο» της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

«Η μελέτη για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη για την Ελλάδα του 2030, ήταν μια εξαιρετική διαθεματική συνεργασία μεταξύ κοινωνικών επιστημόνων και επιστημόνων της Πληροφορικής. Όπως αναφέρουμε και στη μελέτη, η ΠΤΝ μπορεί να δημιουργήσει νέο, πρωτότυπο περιεχόμενο, όπως κείμενο, εικόνες ή μουσική, και αυτή είναι μια ισχυρή μελλοντική τάση, όπως συμφωνούν και οι ειδικοί που συμμετείχαν στην εμπειρική μας έρευνα. Φαίνεται ότι θα αποτελέσει μοχλό καινοτομίας και ανάπτυξης οριζόντια σε όλους τους τομείς, οικονομικούς και κοινωνικούς, από τη χρήση της ως μια νέα διεπαφή ανθρώπου- μηχανής και τη βελτιστοποίηση διαδικασιών, μέχρι τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμα.

Για την αξιοποίηση της ΠΤΝ, η Ελλάδα έχει τις βάσεις και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί θετικά την τεχνολογία αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει (ανθρώπινο κεφάλαιο και υποδομές), ξεπερνώντας τυχόν αβεβαιότητες και ευαλωτότητες, που επισημαίνουμε και στη μελέτη».

Μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα

Ερωτηθείς για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά η ΠΤΝ, ο Β. Καρκαλέτσης στάθηκε στις ριζικές αλλαγές που μπορεί να φέρει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η χρηματοοικονομία, όπου ήδη έχουν «ανθήσει» νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Τομείς που προσωπικά θα ξεχώριζα, αλλά δεν αποτελούν τους μοναδικούς, και στους οποίους φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ΠΤΝ με μεγάλο θετικό αντίκτυπο είναι η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη, η υγεία, η άμυνα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η πράσινη μετάβαση. Χαρακτηριστικά, για τη δημόσια διοίκηση τονίζουμε ότι η ΠΤΝ μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου που λαμβάνονται διοικητικές αποφάσεις στο δημόσιο τομέα και να προσδώσει ώθηση στην αναδιαμόρφωση των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε μάλιστα μια σειρά από οφέλη που μπορεί να φέρει μια τέτοια αλλαγή, όπως η λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα, η αποτελεσματικότερη πρόσβαση στην πληροφορία, η ενίσχυση της υποστήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών και η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πολύ μεγάλες, όμως, είναι και οι δυνατότητες αξιοποίησης της ΠΤΝ στην καινοτομία, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργική παραγωγή, ο πολιτισμός, η χρηματοοικονομία, όπου έχουμε ήδη αρκετά επιτυχημένα παραδείγματα νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η ανησυχία για τα fake news

Από τα πορίσματα που προέκυψαν μετά από την έρευνα με ερωτηματολόγια στους 30 ειδικούς/εκπροσώπους φορέων στην Ελλάδα, ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στέκεται στο ότι η ΠΤΝ μπορεί να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για κακή χρήση της με στόχο την παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και γεγονότων.

«Η έρευνα δείχνει μια εικόνα αισιοδοξίας ως προς την υιοθέτηση της ΠΤΝ σε διάφορους κλάδους της οικονομίας της χώρας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, με την ΠΤΝ να είναι ευρέως προσβάσιμη σε όλη την κοινωνία. Οι ερωτηθέντες προσβλέπουν στην ευρεία χρήση της ΠΤΝ ως μέσο έκφρασης, εργαλείο εργασίας αλλά και μοχλό ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την πιθανή κακή χρήση της τεχνολογίας αυτής με στόχο την παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και γεγονότων.

Το εύρημα που μάς εξέπληξε περισσότερο, και αποτελεί είτε επιθυμία είτε αισιόδοξη εκτίμηση, είναι ότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (άνω του 90%) έκριναν απαραίτητη τη χρήση της ΠΤΝ στον δημόσιο τομέα, θεωρώντας το, πιθανά, απαραίτητο στοιχείο για τη ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα του 2030»

Keywords
Αναζητήσεις
i-paragogiki-techniti-noimosyni-os-mochlos-anaptyxis-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα