Πρωτομαγιά: Μία ακόμα ευκαιρία για απόδραση – Η Ύδρα ιδανική και εναλλακτική επιλογή

09:18 30/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η άνοιξη φέτος μας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες να φύγουμε μακριά από δουλειές, σπουδές, σχολεία και υποχρεώσεις αφού οι περισσότερες αργίες έχουν πέσει πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Ξεκινήσαμε την 25η Μαρτίου που αν και Σάββατο έδωσε μια πρώτη αφορμή να ξεχυθούμε σε δρόμους, πάρκα, θάλασσες, αρχαία μνημεία και σε οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις. Έπειτα, στις  16 Απριλίου ήρθε η σειρά του Πάσχα

με πλήθος κόσμου να φεύγει για πόλεις, χωριά και νησιά για τον εορτασμό της Μεγάλης αυτής γιορτής της Ορθοδοξίας. Επιπλέον, ήταν η μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία να γεμίσουν μπαταρίες μακριά από την πίεση και τα άγχη της καθημερινότητας, με μία νότα αισιοδοξίας που πάντα φέρνει η άνοιξη.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά το Πάσχα έρχεται ένα τριήμερο, αυτό της Πρωτομαγιάς που μας βρίσκει τρόπον τινά με τις βαλίτσες ακόμα γεμάτες. Οι προορισμοί πολλοί, άλλωστε στην Ελλάδα κάθε τόπος έχει μοναδικές ομορφιές, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και τη φύση στα καλύτερά της ειδικά αυτή την περίοδο.

Ύδρα: Η δική μας πρόταση για την Πρωτομαγιά 

Γραφικές πόλεις όπως το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι ή η Επίδαυρος, νησιά μία ανάσα μακριά όπως η Αίγινα, η Σύρος, η Άνδρος και ο Πόρος αποτελούν μερικές μόνο από τις πραγματικά αμέτρητες επιλογές για ένα τριήμερο εκτός Αθηνών μεν χωρίς να χρειαστεί να χάσει κανείς ολόκληρη μέρα στο δρόμο για να φτάσει δε.

Ωστόσο, η μαγευτική Ύδρα δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κάποιος τρεις μέρες μακριά από τη βουή, το καυσαέριο, τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πρωτεύουσας και να ταξιδέψει σχετικά οικονομικά και γρήγορα χωρίς να κουραστεί από τη διαδρομή και τις ατελείωτες ώρες είτε στο δρόμο είτε στο πλοίο.

Ένα νησί που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή καλεί τους επισκέπτες να αφεθούν στη μαγεία της και να μειώσουν τους ρυθμούς της ζωής τους. Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν εκεί και η μεταφορά αγαθών γίνεται με γαϊδουράκια κάτι που όντως σε μεταφέρει σε μία πιο απλή αλλά ίσως πιο όμορφη και γραφική περίοδο.

Η φυσική της ομορφιά κόβει την ανάσα και πλησιάζοντας προς το λιμάνι μένεις με το στόμα ανοιχτό αφού είναι δύσκολο να πιστέψεις αν αυτό που βλέπεις είναι αληθινό ή είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που σου τραβάει την προσοχή γιατί μοιάζει τόσο ρεαλιστικός που απλώνεις το χέρι σου για να τον αγγίξεις. Δεν είναι τυχαίο που καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Λέοναρντ Κοέν αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από τον πολιτισμό του νησιού.

Το πολιτιστικό ενδιαφέρον είναι επίσης μεγάλο καθώς τα επιβλητικά αρχοντικά του Σαχτούρη, του Λαζάρου Κουντουριώτη και του Γιώργου Κουντουριώτη φέρνουν εικόνες από το παρελθόν της αρχοντικής Ύδρας. Ξακουστή είναι και η σχολή εμποροπλοιάρχων που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της βαθιάς και παλιάς ναυτικής παράδοσης της χώρας.

Το πιο γνωστό σημείο του νησιού είναι το μικρό λιμάνι των Καμινιών, στο παλιό σπίτι του Μιαούλη, «το κόκκινο σπίτι» όπου διοργανώνονται εκθέσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλά μονοπάτια ιδανικά και για όσους θέλουν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα αλλά και το πευκοδάσος που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει ήδη αρχίσει να αναγεννάται. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν θα φύγει παραπονεμένος και είναι το νησί θα σε καλεί να το επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Κάθε γιορτή, κάθε αργία είναι η απόλυτη ευκαιρία για όλους για να ξεφύγουν από τον έντονο και πιεστικό  τρόπο ζωής της σύγχρονης εποχής, να γεμίσουν ξανά ενέργεια για να συνεχίσουν έπειτα τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι την επόμενη φορά που πάλι δεν αργεί καθώς το τριήμερο του Αγίου πνεύματος, αν και δεν είναι ακριβώς αργία για όλους θα έρθει μετά την Πρωτομαγιά και τις εκλογές που μεσολαβούν και λίγο πριν ξεκινήσουν οι άδειες για την καλοκαιρινή περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα