Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 12.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει POS – ταμειακές μηχανές

10:25 3/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται περίπου 12.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS και έχουν αγνοήσει πλήρως κάθε προειδοποίηση για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Η ΑΑΔΕ ήδη από σήμερα θα επικοινωνήσει μαζί τους για να προχωρήσουν στη διασύνδεση των δύο συσκευών ή να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό για να αποφύγουν το πρόστιμο. Ακόμα, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν αυτό οφείλεται

σε τεχνικό πρόβλημα ή σε αμέλεια, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας της διασύνδεσης φαίνεται να βαίνει προς ολοκλήρωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από 255.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. 

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, ένα μικρό τμήμα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους κλάδους που πρέπει να κάνουν τη διασύνδεση, περίπου το 10%, δεν έχουν προβεί στην παραμικρή ενέργεια. Αυτό δηλαδή αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες εκτιμάται πως περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.

Απομένουν όμως ακόμα 10.000-12.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία «δικαιολογία» που δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης. 

Στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται στα 10.000 - 20.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-stochastro-tis-aade-12000-epicheiriseis-pou-den-echoun-diasyndesei-pos--tameiakes-michanes.htm
Τυχαία Θέματα