Το ΧΑ μεγαλώνει και βγάζει δοντάκια!

07:25 26/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν και οι ρευστοποιήσεις των Ελλήνων θεσμικών έχουν ξεκινήσει από μέρες το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την εισαγωγή του ΔΑΑ επίσπευσε τη διαδικασία.

Βλέπουμε επαγγελματικές ρευστοποιήσεις, που δίνουν πολύ ωραίες ευκαιρίες για επαγγελματικές αγορές σε καλά επίπεδα τιμών για όσους τουλάχιστον έχουν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τις ρευστοποιήσεις προκαλεί η ανάγκη κυρίως θεσμικών επενδυτών που δεν μπορούν να μην πάρουν

θέσεις σε μία τόσο μεγάλη και σημαντική εισαγωγή νέας εταιρείας στο ΧΑ.

Ακόμα περισσότερο, καθώς πρόκειται για μία εταιρεία που θα στηριχθεί απολύτως στη διανομή μερισμάτων. Τα οποία πρέπει να σημειώσουμε εδώ, διασφαλίζονται ουσιαστικά, από το βασικό μέτοχο που είναι το Συνταξιοδοτικό Ταμείο από τον Καναδά, το οποίο επενδύει ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Οι Έλληνες θεσμικοί δικαιολογημένα λοιπόν θέλουν να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ένα μέρος των ετήσιων αποδόσεών τους για τους μετόχους τους για πολλά χρόνια. Από την άλλη πλευρά η ελληνική δημόσια προσφορά θα συγκεντρώσει μαζί με τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, μέχρι ένα ποσόν 102,872 εκατ. ευρώ. Αυτό με τη διάθεσή τους στην ανώτατη τιμή για την οποία θα εγγράφονται ιδιώτες και θεσμικοί από την Ελλάδα για τις 12.545.455 μετοχές σε αυτό το τμήμα της προσφοράς.

Αν υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση ο πωλητής μπορεί να διαθέσει επιπλέον 954.545 μετοχές σε αυτό το τμήμα της προσφοράς για ένα επιπλέον ποσόν 7,827 εκατ. ευρώ συνολικά.

Οι Έλληνες θεσμικοί θέλουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια και να πάρουν θέσεις καθώς η τιμή που προσφέρεται η μετοχή είναι ελκυστική για μακροχρόνια τοποθέτηση με βάση και τα χαρακτηριστικά που έχουν αναφερθεί. Τις ίδιες κινήσεις κάνουν και αρκετοί έμπειροι ιδιώτες, οι οποίοι ως εκ τούτου τοποθετούνται περίπου στις ίδιες μετοχές.

Έτσι βλέπουμε τις ρευστοποιήσεις αυτές και τις αντίστοιχες αναδιατάξεις σε χαρτοφυλάκια. Για παράδειγμα, είναι τέτοιου επαγγελματικού τύπου οι πωλήσεις, που από τις 25 μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μόνον τρεις μετοχές δεν υποχώρησαν χθες και έκλεισαν ανοδικά. Η Aegean Airlines, η Autohellas και η MOTOR OIL.

Ταυτόχρονα όμως ήταν τόσο επαγγελματικές οι συναλλαγές συνολικά με άλλους θεσμικούς και ξένους να επωφελούνται και να αγοράζουν, που ενώ οι 22 μετοχές υποχώρησαν και μαζί τους και οι βαρύτερες του δείκτη, (ιδιαίτερα η Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Coca Cola), ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε  μόλις 0,87%. Σε μία ημέρα που υποχώρησαν οι 22 από τις 25.

Αυτό δείχνει ότι οι θεσμικοί και οι ιδιώτες που κάνουν την ίδια κίνηση δεν πωλούν για να απομακρυνθούν ή για να πιέσουν τις τιμές, απλώς αντλούν ρευστότητα που χρειάζονται.

Βεβαίως αυτά τα βάσανα είναι παιδικές ασθένειες παρατηρούν στελέχη της αγοράς. Η αγορά για να ενηλικιωθεί και να μεγαλώσει, πρέπει να τα περάσει.

Keywords
Αναζητήσεις
to-cha-megalonei-kai-vgazei-dontakia.htm
Τυχαία Θέματα