Βήμα σημειωτόν και «trading» λίγο πριν εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο

07:25 27/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τη Wall Street να ποντάρει έως και 70% στην πιθανότητα μίας πρώτης μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο και την ΕΚΤ να έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ανάλογη κίνηση τον ίδιο μήνα, οι διεθνείς αγορές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο συγκεκριμένο σενάριο.

Το θέμα είναι όμως ότι οι διεθνείς αγορές συνέχισαν την κίνησή τους αν και η Wall Street φρενάρισε χθες, ενώ το ΧΑ έχει αρχίσει τα πλάγια βήματα πρώτο. Καθώς μάλιστα μεσολάβησαν δύο ελληνικά

τριήμερα και έρχεται και το Πάσχα των Καθολικών, το ΧΑ φαίνεται να έχει επιδοθεί σε βραχυχρόνιες κινήσεις, σε trading και σε ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων και αναδιάταξης θέσεων, οι οποίες έχουν αφαιρέσει από την αγορά τη σπιρτάδα, αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Είναι γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο έφερε ικανοποιητικά κέρδη για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του FTSE. Έτσι οι επαγγελματίες  κλειδώνουν κέρδη ενώ καθώς ο Απρίλιος θα είναι μήνας αλλαγών για το FTSE οι μικρότερες εταιρίες του μεγάλου δείκτη και οι μεγάλες εταιρείες του FTSEM ποντάρουν για τις ίδιες θέσεις.

Κάποιοι μπορεί να θέλουν να αλλάξουν κατηγορία και να προβιβασθούν, ενώ κανείς από το μεγάλο δείκτη, δεν θέλει να χάσει τη θέση του. Αυτό το τμήμα του ταμπλό φαίνεται ότι θα ζωντανέψει τον Απρίλιο, αφού οι πιθανές αλλαγές θα συμβούν με βάση τις τιμές για όλο τον Απρίλιο.

Βεβαίως αυτό είναι μόνον ένα τμήμα της αγοράς. Αλλά υπάρχουν και άλλες μετοχές που έχουν ήδη πιεστεί από ρευστοποιήσεις και τώρα έχουν επανέλθει σε ελκυστικά επίπεδα τιμών. Ενώ υπάρχουν και εταιρίες στη μικρή κεφαλαιοποίηση που θέλουν να διεκδικήσουν κι αυτές κάποια προσοχή από τους επενδυτές.

Ο κλάδος των εταιρειών πληροφορικής είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά από αρκετά deals που παρουσιάστηκαν, αλλά δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου ανεξαιρέτως, έγιναν στόχοι εξαγοράς. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό που συμβαίνει είναι trading και όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για βραχυχρόνιες κινήσεις μείωση των συναλλαγών και ολοκλήρωση αναδιατάξεων στα blue chips.

Οι τράπεζες σε αυτό το σενάριο είναι προσωρινά χαμένες, αν και η κατοχύρωση κερδών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί. Οι δυνητικοί αγοραστές δεν έχουν λόγο να κυνηγήσουν τώρα τις μετοχές και να σηκώσουν τις τιμές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι στη θέση των πωλητών δεν εμφανίζονται καλύτερα ενημερωμένοι επενδυτές, που θα ποντάρουν στο σενάριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η παραμονή των επιτοκίων για έξι μήνες στο υψηλότερο επίπεδο και οι αγορές ομολόγων που φέρνουν έσοδα από τόκους, θα στηρίξουν τις τράπεζες φέτος, ενώ από του χρόνου τα μειωμένα επιτόκια θα ενισχύσουν την πιστωτική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα τα μειωμένα επιτόκια, δημιουργούν ευκαιρίες σε άλλους κλάδους, όπου εταιρίες που θέλουν να δανεισθούν φθηνότερα ή έχουν ήδη δανεισθεί, θα δουν μειώσεις στα χρηματοοικονομικά κόστη τους.

Keywords
Αναζητήσεις
vima-simeioton-kai-trading-ligo-prin-ekpnefsei-to-proto-trimino.htm
Τυχαία Θέματα