21/10: Η «Κυρία» κι ο Μητσάρας

Η βραδιά που ο Δημήτρης Σαραβάκος με μια φωτοβολίδα εκτόξευσε το όνομα του Παναθηναϊκού στα πέρατα της Ευρώπης.Η ασύλληπτη γκολάρα του Δημήτρη Σαραβάκου
Στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, όπου είχε «ξεπέσει» ο Παναθηναϊκός μόλις δυο χρόνια μετά την κατάκτηση του δεύτερου επαγγελματικού πρωταθλήματος στη θητεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, οι Πράσινοι
έπεσαν σε ένα μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τη Γιουβέντους.

Το Τριφύλλι υπό τις οδηγίες του Βασίλη Δανιήλ, δεν τρόμαξε απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1984, δεν τρόμαξε ούτε απέναντι στον Ιαν Ρας, ούτε απέναντι στον Μίκαελ Λάουντρουπ, ούτε απέναντι στους παγκόσμιους πρωταθλητές της Σκουάντρα Ατζούρα του 1982. Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου του 1987 στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός λύγισε τη Γιουβέντους με 1-0 χάρη σε ένα απίθανο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου από πολύ νωρίς στο ματς (7'). Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Χουάν Ραμόν Ρότσα λίγα μόλις λεπτά αφότου έβγαλε τη σέντρα απ' όπου προήλθε το «χρυσό» γκολ οι Πράσινοι πανηγύρισαν τη νίκη με 1-0 και δυο βδομάδες αργότερα την πρόκριση!

Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη του στο ΟΑΚΑ, αν ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος ήταν πιο τυχερός και η μπάλα δεν σταματούσε στο δοκάρι του Στέφανο Τακόνι (φωτογραφία κάτω).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μήνου, Βασιλείου, Χατζηαθανασίου, Καλλιτζάκης, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα (10' Γεωργακόπουλος, 66' Μπατσινίλας), Βλάχος.
Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 1-0. Ο Χρήστος Δημόπουλος στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι του Τακόνι.
Οταν ξεκινούσε το ταξίδι προς το «Γουέμπλεϊ»Η Σλόβαν Μπρατισλάβας, ομάδα που αγωνιζόταν στην ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία, την προηγούμενη χρονιά είχε καταπλήξει την Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στη Μπαρτσελόνα με 3-2. Την περίοδο 1970-71 βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μάλιστα στην Σλόβαν αγωνίζονταν οι Βέντσελ, Σλόχα, Χντλίτσκα, Τσάπκοβιτς και Γιοκλ που μετείχαν με την ομάδα της Τσεχοσλοβακίας στο Μουντιάλ 1970.

Το ταξίδι προς τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» είχε ήδη ξεκινήσει και παρά την άσχημη κλήρωση οι φίλοι του πανηγύρισαν έξαλλα τη μεγάλη και επιβλητική νίκη με 3-0 που μετέτρεψε τον Παναθηναϊκό στο απόλυτο φαβορί για την πρόκριση. Η πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα πλημμύρισε από πλήθος κόσμου μετά το τέλος της αναμέτρησης, ενώ ο κατάπληκτος προπονητής της Σλόβαν Τόμας Βίντσεν δήλωσε ότι «δεν μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι ήδη αποκλειστήκαμε». Τα γκολ του θριάμβου πέτυχαν οι Δομάζος (3΄), Αντωνιάδης (55΄) και ο Δεληγιάννης (88΄) που είχε μπει ως αλλαγή του Καλλιγέρη νωρίτερα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75' Δεληγιάννης).
Keywords
Τυχαία Θέματα