ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η τήρηση της δανειακής σύμβασης και η τροποποίηση του προγράμματος που θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς θα τραβήξει σε χρόνο, την ώρα που η Αθήνα χρειάζεται χρήματα. Πρώτο βήμα η εκταμίευση 1 δισ. της δόσης του Μαΐου, ενώ τα μέτρα των 11,4 δισ. θα «κλειδώσουν» τον Αύγουστο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν αντιφατικές ως προς τις προθέσεις

τους, τρεις διευκολύνσεις και μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα φαίνεται πως θα γίνουν.

Για να ανοίξουν οι πιστωτές τα χαρτιά τους θα χρειαστεί πρώτα η νέα Κυβέρνηση να προβεί σε σαφείς δεσμεύσεις για τη συνέχιση της προσαρμογής: Σε αυτή την φάση οι επιτηρητές, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέπτονται να χορηγήσουν μία ενδιάμεση δόση που να μην καλύπτει μόνο τις ανάγκες με το εξωτερικό, αλλά και την τρύπα στα διαθέσιμα, έως ότου έρθει το νέο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση όπως είχε γράψει το matrix24 το πολύ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα εκταμιευτεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είχε «παρακρατηθεί» από την δόση του Μαΐου, αν και «παίζει» ακόμη το ενδεχόμενο αν το μεγαλύτερο μέρος της πάει για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών ή θα κατευθυνθεί τελικά ώστε να εκπληρωθούν κρατικές υποχρεώσεις όπως είναι η καταβολή συντάξεων, μισθών και επιχορηγήσεων.

Και δεδομένου ότι η εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ εξαρτάται από την έκθεση της τρόικα αναζητείται «φόρμουλα» ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Η λογική είναι η εξής: Το 2ο Μνημόνιο που θεσπίστηκε τον Μάρτιο είναι… κλινικά νεκρό στους πιο πολλούς διαρθρωτικούς του στόχους (αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, αγορές κλπ.) αλλά το δημοσιονομικό σκέλος (πρωτογενές έλλειμμα) προς το παρόν είναι εντός στόχων.  Έτσι, έχει πέσει στο τραπέζι, με  βάση μόνο αυτό το κριτήριο, να δοθεί ένα ποσό που να μην τραβήξει το «χαλί» από τη νέα κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Διαφορετικά, η ΕΕ θα καλύπτει μόνο το εξωτερικό «άνοιγμα» της χώρας, η οποία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τα έσοδά της, δηλαδή με τον κίνδυνο των… έναντι σε μισθούς και συντάξεις προ των πυλών.

Ο χρόνος για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μετρά ανάστροφα, με τις εκτιμήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης να κάνουν λόγο για λεφτά έως τις 20- 21 Ιουλίου όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι προκαταβολές για μισθούς και συντάξεις Αυγούστου και με τις  οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες να γιγαντώνονται στερεύοντας την αγορά και προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ταμεία και νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ακόμη και στο σενάριο του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, θα είναι χρονοβόρες: αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις θα κατέβει για συζητήσεις και για τσεκάρισμα του Μνημονίου.

Η πρώτη κάθοδος υπολογίζεται περί το τέλος του μήνα. Η τρόικα -στο πιο ταχύ σενάριο- θα λάβει τα στοιχεία για να αρχίσει να γράφει την έκθεση προόδου. Η έκθεση θα πρέπει να επικυρωθεί (μαζί με αναθεώρηση Μνημονίου) και να περάσει π

Keywords
Τυχαία Θέματα