ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Κανονικά θα μετρήσουν οι μονάδες του ερωτήματος Γ4, στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης που ακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.


Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων με χθεσινή της ανακοίνωση ακύρωση την απόφαση που έλαβε πριν από μερικές ημέρες, ύστερα από τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών που κατόρθωσαν να επιλύσουν το ερώτημα. Κατά τη συνεδρίαση που είχαν, χθες, τα μέλη της Επιτροπής, η οποία αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, αποφασίστηκε να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα να είναι

εκείνη που δόθηκε αρχικά.

Η ΚΕΕ οδηγήθηκε στην εν λόγω απόφαση, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης διαπίστωσε ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων.

Κατόπιν αυτού το Γ θέμα θα βαθμολογηθεί ως εξής: ερώτημα Γ1: 6 μονάδες, ερώτημα Γ2:6 μονάδες, ερώτημα Γ3: 6 μονάδες και ερώτημα Γ4: 7 μονάδες.

Η βαθμολόγηση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα ξεκίνησε χθες μετά την αποστολή της οδηγίας, ενώ για όσους έχουν εξεταστεί προφορικά θα ισχύσει η αρχική βαθμολόγηση.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι πρωτοφανής και έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις από μαθητές και γονείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στο εν λόγω μάθημα την περασμένη Παρασκευή. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με ανακοίνωσή της, ζήτησε συγγνώμη για τα θέματα που επελέγησαν και καλούσε τους βαθμολογητές να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών. Παράλληλα, χαρακτήριζε επιστημονικά λανθασμένο το θέμα Γ4 και επισήμαινε ότι εκτός από το πρώτο θέμα, τα υπόλοιπα ταίριαζαν περισσότερο σε διαγωνισμό ταλέντων.

Φέτος τα παράπονα των μαθητών ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα, με πολλούς υποψήφιους και καθηγητές να κάνουν λόγο για θέματα αυξημένης δυσκολίας. Στη Βιολογία γενικής παιδείας το θέμα Δ2 δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές, με τους βιολόγους να το χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενο.

Αυξημένης δυσκολίας θεωρείται και το κείμενο που επελέγη για την έκθεση, ένα απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός-Προσεγγίσεις». Μάλιστα η ίδια η συγγραφέας, σχολιάζοντας σε δηλώσεις της την επιλογή της Επιτροπής τόνισε: «Δεν είστε καλά. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα. Εγώ και στη Γαλλία και στην Ελλάδα και παντού, όταν με ακούνε να μιλάω τρέμουνε οι μεταφραστές. Δύσκολα κείμενα κάνω, δεν κάνουν για τα παιδιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα