Άλλη μια βδομάδα διορία για τα «κόκκινα δάνεια»

09:27 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αλλεπάλληλες θα είναι οι επαφές των δύο πλευρών σε μια προσπάθεια να βρουν την «χρυσή τομή» σε θέματα όπως η ρύθμιση για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τα «κόκκινα δάνεια», η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση η συνέπεια που θα επιδείξει η χώρα όσον αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και η έκθεση της τρόικα θα κρίνει την εκταμίευση ποσού 8,8 δισ. ευρώ.

Αν και είναι εμφανής πλέον η προσπάθεια

του κυβερνητικού σχήματος να ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο λέγοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προαπαιτούμενα οι πιστωτές μας επιμένουν.

Πέρα από την μείωση κατά 25.000 των θέσεων στο δημόσιο μέχρι τέλος έτους, με συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο και των 12.500 λιγότερων θέσεων μέχρι τον Ιούνιο, η τρόικα δείχνει να επιμένει και στις απομακρύνσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων άμεσα.

«Αγκάθι» συνιστά και η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» καθώς με τρία «ΟΧΙ» η τρόικα «πάγωσε» την ελπίδα χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, επιστρέφοντας στον υπουργό Ανάπτυξης το σχέδιο. Οι δανειστές μας είπαν:

* «Όχι» σε πολύ χαμηλό επιτόκιο.

* «Όχι» σε εισοδηματικό όριο 25.000€.

* «Όχι» σε μεγάλη περίοδο χάριτος.

Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου πάντως σε συνάντηση με τη συμμετοχή Υπ. Οικονομικών, Υπ. Ανάπτυξης, των πιστωτών, της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αν και από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι, Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς έβαλαν πάγο σε κάθε συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Το θέμα φαίνεται πως θα το πάρει πάνω του ο Πρωθυπουργός.

Συζητήσεις επί συζητήσεων διεξάγονται και για τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Αναζητείται μια λύση «πακέτο», με ρύθμιση χρεών σε 48 δόσεις, αν και η Ελλάδα ζητά 60 και η τρόικα επιμένει σθεναρά σε 36.

Keywords
Τυχαία Θέματα