ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Πολύτιμο χρόνο από τη θεραπεία τους χάνουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς χρειάζονται μήνες για την πραγματοποίηση εξετάσεων και των ακτινοθεραπειών τους.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σε μια απίστευτή και άκρως επικίνδυνη περιπέτεια για την υγεία τους έχουν εμπλακεί οι καρκινοπαθείς της χώρας, οι οποίοι κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να μείνουν χωρίς φάρμακα, χωρίς εξετάσεις και χωρίς θεραπεία.

Ακόμη και 7 μήνες μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ένας καρκινοπαθής για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, είπε στο Matrix24 ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών

Εθελοντών Φίλων Ιατρών), Γιώργος Σταμάτης. «Το πρόβλημα των εξετάσεων είναι και το σημαντικότερο, αφού μπορεί να χρειαστεί από 15 ημέρες μέχρι και 6 ή 7 μήνες αναμονής», επεσήμανε.

Αντίστοιχη είναι η αναμονή ακόμη και για τις ακτινοθεραπείες, που μπορεί να φθάσει τους 5 και 6 μήνες, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγ. Σάββα, με ό, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην υγεία και τη ζωή τους. Όταν φυσικά καταφέρουν να βρουν μηχάνημα, ελλοχεύει ακόμη ένας κίνδυνος λόγω της παλαιάς τους τεχνολογίας, με κοβάλτιο άρα ραδιενεργό, όπως στο νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Οι ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό και φάρμακα συμπληρώνουν την τραγική κατάσταση. Ειδικά σε ό, τι αφορά την προμήθεια των πανάκριβων φάρμακα για τον καρκίνο, οι ασθενείς χρειάζεται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, όταν δεν τα βρίσκουν στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους δύο, τρεις ακόμη και δέκα χιλιάδες ευρώ για το φάρμακο τους και την ίδια ώρα είναι άγνωστο αν και πότε θα καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.

Άλλοι δύο «πονοκέφαλοι» για τους καρκινοπαθείς είναι η γραφειοκρατία και διάφορα εμπόδια στη νοσηλεία.

Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα καταγράφουν κάθε μέρα οι άνθρωποι του ΚΕΦΙ, οι οποίοι τονίζουν πως οι καρκινοπαθείς έχουν δεκάδες δικαιώματα, τα οποία και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Για αυτό το λόγο ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, ενώ πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο http://www.anticancerath.gr/el/rights/.

Keywords
Τυχαία Θέματα