«Ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων

«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες αλλά και στο τραπεζικό σύστημα προσφέρει η απρόσμενη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης κατά 25 μονάδες βάσεις. Μετά την χθεσινή απόφαση το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,25% (από 0,5% που ήταν) που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο επιτοκίου στην ιστορία της ΕΚΤ.

Τι σημαίνει

για τους δανειολήπτες

Η μείωση των επιτοκίων ασφαλώς θα αποτυπωθεί άμεσα και στους δανειολήπτες καθώς πολλά δάνεια προς νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένα με τα βασικό επιτόκια της ΕΚΤ. Έτσι η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού επιτοκίου και κατ’ επέκταση του κόστους εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων. Έτσι ιδιώτης που έχει λάβει για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με επιτόκιο το βασικό της ΕΚΤ πλέον επιτοκιακό περιθώριο 3% θα βαρύνεται με συνολικό επιτόκιο 3,25% (έναντι 3,5% πριν τη μείωση). Αυτό σημαίνει ότι για δάνειο διάρκειας 30 ετών η μηνιαία δόση θα περιοριστεί στα 487.3 ευρώ έναντι 506 ευρώ πριν δηλαδή εξοικονομεί περί τα 18,68 ευρώ κάθε μήνα ή 224 ευρώ σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα για δάνεια διάρκειας 40 ετών η μηνιαία δόση θα περιοριστεί στα 372,55 ευρώ από 387 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένη κατά 14,45 ευρώ σε μηνιαία βάση και κατά 173,4 ευρώ σε ετήσια βάση. Η μείωση των επιτοκίων θα περάσει σε όλες τις κατηγορίες δανείων τόσο προς ιδιώτες όσο και προς επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει για τις τράπεζες

Σε ότι αφορά τις τράπεζες η μείωση του επιτοκίου θα έχει άμεσα θετική επίδραση στο κόστος χρήματος για τις εγχώριες τράπεζες οι οποίες έχουν αντλήσει περίπου 72 δισ. ευρώ. από το ευρωσύστημα. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών με την μείωση του επιτοκίου το τραπεζικό σύστημα θα εξοικονομήσει άμεσα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει για τη ρευστότητα

Αν και η μείωση του κόστους του χρήματος αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη ωστόσο στελέχη τραπεζών εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε πιστωτική επέκταση, δηλαδή αύξηση του δανεισμού. Με την ανεργία να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ούτε τα νοικοκυριά είναι σε θέση να λάβουν δάνεια αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις επιθυμούν, σε αυτό το περιβάλλον, να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έτσι εκτιμούν ότι η χαμηλή πτήση στις χορηγήσεις δανείων θα εξακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα