ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η βασική αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης με βασικό στόχο την παροχή ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.


Στις τράπεζες περνά η σκυτάλη καθώς με το κλείσιμο του πακέτου των πρόσθετων μέτρων ανοίγει ο φάκελος της ανακεφαλαιοποίησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την έγκριση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ,  θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

με στόχο να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Έτσι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η βασική αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης με βασικό στόχο την παροχή ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών θα ελαφρύνει το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα αλλά κυρίως θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της χώρας. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι προκειμένου να καταστεί ελκυστική η συμμετοχή ιδιωτών το σχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση ειδικών εργαλείων (εναλλακτική μορφή κεφαλαίου – CoCos). Από το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν το 60% θα καλυφθεί με την έκδοση κοινών μετοχών και το 40% με CoCos. Παράλληλα θα δοθεί το δικαίωμα σε όσους ιδιώτες συμμετάσχουν στις αυξήσεις να αποκτήσουν μελλοντικά 9 μετοχές για κάθε 1 που θα αγοράσουν. Ωστόσο όλα αυτά, και πολλοί άλλοι κρίσιμοι όροι για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα πρέπει να συμφωνηθούν και με την τρόικα.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς τα κίνητρα αφορούν την προσέλκυση νέων μετόχων ενώ οι παλαιοί μέτοχοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το ζητούμενο είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (ώστε να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα καταβάλει ο δημόσιος τομέας) και όχι να διασωθούν οι παλαιοί μέτοχοι. Όπως σημειώνουν αναλυτές οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να συμμετέχουν αγοράζοντας νέες μετοχές. Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές το κλειδί για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου με την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών δεν θα κριθεί τόσο από την παροχή κινήτρων όσο από τη δυνατότητα να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα