ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ 40 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Tο πράσινο φως για την αποδέσμευση 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταλήξουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από τη Δικαιοσύνη.

Είναι θέμα ημερών η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν αν πράγματι- όπως έχει ήδη εισηγηθεί η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου- μπορούν χρήματα που παραμένουν

δεσμευμένα σε λογαριασμούς εταιρειών που ελέγχονται ποινικά να ξεμπλοκαριστούν και νόμιμα να καταλήξουν στο δημόσιο, καθώς η διαδρομή για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προβλέπεται πολύμηνη.

Ο πρώτος συναγερμός κτύπησε για τις δικαστικές αρχές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ενδεχόμενου κινδύνου διακοπής ηλεκτροδότησης, επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές .

Έτσι, για πρώτη φορά ουσιαστικά η Εισαγγελία της Αθήνας αναζητά νομική φόρμουλα ώστε να αποδεσμευτούν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ,που παραμένουν «παγωμένα», ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των 11 ατόμων για την υπόθεση της σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και των εταιρειών Hellas Power και Energa.

Η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει την ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο την άρση των κατασχεμένων ποσών -συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ – που ούτως ή άλλως προορίζονταν για το ταμείο του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι των ποινικά ελεγχόμενων εταιρειών ,το ελληνικό δημόσιο ,ο Δήμος Αθηναίων και ο ΛΑΓΗΕ. Για τη διασφάλιση των αποδεσμευμένων χρημάτων με προορισμό το δημόσιο ταμείο προτείνεται να τεθεί ως μεσεγγυούχος ο Υπουργός των Οικονομικών.

Η εισαγγελέας στην προσπάθειά της να λύσει το νομικό πρόβλημα που ανέκυψε, επικαλείται στην πρότασή της ότι η ανακριτική διαδικασία είναι χρονοβόρα, ενώ τονίζει την ανάγκη να φτάσουν άμεσα τα χρήματα στα ταμεία του δημοσίου. Στην κρίση της μάλιστα μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα , εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση του βουλεύματος που αν κάνει δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση θα σημάνει αυτομάτως ότι θα γεμίσει το ταμείο του Δημοσίου με 40 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν οι αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, θα ανοίξει το δρόμο και θα εφαρμοστεί το επιτυχημένο πλέον πείραμα και σε άλλες υποθέσεις όπου οι δράστες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα