Απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη

19:55 5/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Μια διεθνής κριτική επιτροπή με προσωπικότητες από το χώρο της βιομηχανίας, της επιστήμης και των media επέλεξε, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες, τους δεκαπέντε εφευρέτες που διαγωνίστηκαν στην τελική φάση για τα βραβεία σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο Μπερς βαν Μπερλάχε στο Άμστερνταμ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας είναι ο Μπενουά Μπατιστέλι: «Νομίζω ότι το βραβείο αντανακλά τη γενικότερη προσφορά

των επιστημόνων στην κοινωνία και πιο εξειδικευμένα στο χώρο της οικονομίας. Η σημασία του θα αυξάνεται σίγουρα κάθε χρόνο. Η φιλοδοξία μας είναι να γίνει τόσο διάσημο, όσο το βραβείο Νόμπελ. Ένα είδος Νόμπελ καινοτομίας».

Ο απεσταλμένος του Euronews, στο Άμστερνταμ, Κλαούντιο Ρόκο αναφέρει: «Η ένταση έχει φτάσει στα ύψη. Η πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας, θα φτάσει σε λίγο και όλοι περιμένουν την ανακοίνωση των νικητών». Περίπου 500 προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την τελετή, μαζί με την πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη. Ο Πατρίκ Κουβρέρ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Paris-Sud κέρδισαν το βραβείο στην κατηγορία «Έρευνα» για την εφεύρεση της νανοκάψουλας, η οποία είναι 70 φορές μικρότερη από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να βλάπτει τους υγιείς ιστούς. Πάνω από έναν αιώνα, οι επιστήμονες ονειρεύονταν μια μαγική σφαίρα που θα εξουδετέρωνε τα άρρωστα κύτταρα, μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα το 2005, όταν ο Κουβρέρ δημιούργησε αυτές τις νανοκάψουλες. Οι κάψουλες αυτές διαθέτουν μάλιστα βιοδιασπώμενη επένδυση.

«Όταν χορηγούμε αντικαρκινικά φάρμακα, στην ουσία δρουν σε όλο τον οργανισμό, σε διαφορετικούς ιστούς, σε διαφορετικά όργανα. Όχι δηλαδή μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Ο στόχος λοιπόν αυτών των νανοσωματιδίων είναι να ενσωματώσουν την αντικαρκινική ουσία και να την οδηγήσουν κατευθείαν και αποκλειστικά στους καρκινικούς ιστούς» επισημαίνει ο Πατρίκ Κουβρέρ.

Ο Σουηδός Παλ Νίρεν κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επειδή ανακάλυψε μια λιγότερο πολύπλοκη και πολύ φθηνότερη
μέθοδο για την ταυτοποίηση της αλυσίδας DNA.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα