Αρβανιτόπουλος και Χατζηδάκης στο στόχαστρο «πράσινων» βουλευτών

Μετά τη συζήτηση για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τελειώσει, στη συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ χθες, σειρά είχαν δύο άλλα φλέγοντα ζητήματα. Τα θέματα Παιδείας που θίγονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή

και το περίφημο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αποτέλεσμα; Τα πυρά πολλών βουλευτών εστράφησαν κατά των αρμόδιων υπουργών Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωστή Χατζηδάκη.

Στην πρώτη περίπτωση, οι αντιδράσεις των «πράσινων βουλευτών» είχαν να κάνουν με την κατάργηση ειδικοτήτων καθηγητών του Τεχνικού Λυκείου χωρίς την απαραίτητη προεργασία, όπως εκτιμούν ότι προωθείται. Δεν ήταν λίγοι όσοι βουλευτές σημείωσαν ότι ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οφείλει να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν καθηγητές πριν γίνει αξιολόγηση, προαναγγέλλοντας μάλιστα αίτημα συνάντησης μαζί του ώστε να τον πιέσουν να δεσμευτεί σχετικά. Νωρίτερα πάντως, μετά το πέρας της συνεδρίασης της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, ο Αρκάς βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εμφάνιζε σε συνομιλία του με συντάκτες μία εικόνα «συμβιβασμού», δικαιολογώντας έτσι και την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ. Έλεγε δηλαδή, ότι απέσπασαν τη δέσμευση ότι οι ειδικότητες που καταργούνται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ‘ανεβαίνουν βαθμίδα’ αφού περιλαμβάνονται σε προγράμματα δημοσίων ΙΕΚ ή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πάντως, δέχθηκε ιδιαίτερα σκληρή κριτική με αφορμή τις δηλώσεις του για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μη δέχονται επουδενί λόγο οποιαδήποτε συζήτηση για λειτουργία τους επί 52 Κυριακές ετησίως, κάποιοι αναρωτιούνταν «από πού και ως πού ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου». Αντίθετα, σημείωναν ότι το νομοσχέδιο κάνει λόγο για επτά Κυριακές, παραπέμποντας από εκεί και πέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Στην Ιπποκράτους άλλωστε επιμένουν ότι λένε ‘ναι’ στην ενδιάμεση πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, παραπέμποντας και κεντρικά στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους να αποφασίσουν διαφορετικά εφόσον κρίνουν κάτι τέτοιο σκόπιμο. Ζητούν μάλιστα περίοδο δύο μηνών ώσπου να ψηφιστούν ανάλογες αποφάσεις από τα περιφερειακά συμβούλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα