ΔΝΤ:Η ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ-ΗΠΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παρατεταμένη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η δυνητική αμερικανική δημοσιονομική κρίση αποτελούν δύο μείζονες κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη ο Λίπτον, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για οικονομικά θέματα, επισήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να κατευθύνουν την ΕΕ σε πνεύμα ενότητας αναφορικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που καλείται να λάβει, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα η ΕΚΤ να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων μελών της Ευρωζώνης.

“Κατά τη δική μας άποψη, η ΕΕ έλαβε ήδη καίριες αποφάσεις, που προλειαίνουν σαφώς το έδαφος ώστε η κρίση να ξεπεραστεί. Όμως, η διεθνής κοινότητα προκρίνει την ενότητα της ΕΕ, ώστε να υπάρξει λύση αποτελεσματική, αλλά και έγκαιρη”, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Λίπτον τάχθηκε υπέρ μίας διαδικασίας απεμπλοκής από την κρίση σε τρείς άξονες: κάθε εθνική κυβέρνηση να βελτιώσει την πορεία της οικονομίας της, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να διασφαλίζουν διαρκώς ότι κάθε οικονομία έχει πρόσβαση στις δανειακές αγορές, και να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου σε όλη την ευρωζώνη.

Ακόμα, υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συνδράμει τη Μαδρίτη, αλλά και άλλα κράτη στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ακόμα δεν έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ . “Θα δεσμευθούμε απέναντι στην Ισπανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφόσον μας ζητηθεί (. . .). Προσβλέπουμε, ωστόσο, η Ευρώπη να εκπονήσει μια εξειδικευμένη στρατηγική” εξόδου από την παρούσα κρίση”.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, όπου οι πολιτικές συγκρούσεις παρατείνονται με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται λύση στην αμερικανική δημοσιονομική κρίση, ενισχύει την οικονομική αβεβαιότητα, ενώ συγχρόνως καθηλώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτίμησε Ντέιβιντ Λίπτον, που επισκέπτεται το Τόκιο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ασφαλώς “πρέπει να κάνει περισσότερα, τώρα”, σε ό,τι αφορά τη λήξη της ισχύος των φοροαπαλλαγών της εποχής του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως και σε ό,τι αφορά τις “αυτοματοποιημένες περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό” επειδή, αν δεν αποφασιστούν το ταχύτερο, τότε πολύ γρήγορα το 2013 θα ξεσπάσει στις ΗΠΑ δημοσιονομική κρίση.

«Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο να παραγνωρίζεται η αμερικανική», τόνισε και πρόσθεσε:

“Επιθυμούμε οι ΗΠΑ να πράξουν ό,τι πρέπει ώστε να αμβλυνθεί η αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο, να κατανοήσουν στον Ουάσινγκτον πως δεν πρέπει να εξωθηθούν τα πράγματα στο όριο της ‘δημοσιονομικής κατακρήμνισης’ (fiscal cliff), ότι πρέπει οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, σε μεσοπρόθεσμη βάση, η κατάσταση να εξυγιανθεί…Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί, οι δύο πλευρές στο πολιτικό προσκήνιο, θα πρέπει να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση, ότι έχουν τη βούληση να φέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα