ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Συρίας- Τουρκίας καθώς όχι μόνο «τυχαία» πέφτουν όλμοι στην τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα να ανταποδίδει τα πυρά η Τουρκία αλλά και οι λεκτικοί «πυροβολισμοί» εκατέρωθεν δίνουν και παίρνουν.

Σήμερα ο  πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι στη Συρία γίνονται πραγματικότητα «τα χειρότερα σενάρια» και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, λέγοντας πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει τα σύνορά της.

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται σε

μόνιμη διαβούλευση με τον τουρκικό στρατό. Ο,τιδήποτε χρειάζεται γίνεται αμέσως όπως βλέπετε, και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται από εδώ και πέρα επίσης», δήλωσε ο Γκιουλ μιλώντας προς δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Νωρίτερα η Δαμασκός αντέδρασε έντονα σε πρόταση της Άγκυρας να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία την ηγεσία της χώρας θα αναλάμβανε ο Σύρος αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάρα, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτό που δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντανακλά μια κραυγαλέα αμηχανία και δυσφορία, τόσο πολιτική όσο και διπλωματική», εκτίμησε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζόχμπι, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την επίσημη συριακή τηλεόραση και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε πλέον στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…θα πρότεινα στην τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί (από την εξουσία), υπέρ προσωπικοτήτων που να είναι αποδεκτές από τον τουρκικό λαό…Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να καταστρέφει το μέλλον του αδελφού τουρκικού λαού και να ασκεί μια πολιτική που μειώνει το κύρος της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε ο Ζόχμπι.

Σημειώνεται ότι η  Τουρκία, μοιράζεται σύνορα 900 χιλιομέτρων με τη Συρία και φιλοξενεί περίπου 100.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (SLA) και έχει απευθύνει έκκληση για την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού έχουν σημαδευτεί από εντάσεις από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 και γνώρισαν μια απότομη κλιμάκωση μετά τα συριακά φονικά πυρά σε ένα τουρκικό συνοριακό χωριό την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα