ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

14:15 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ελέγχους σε φαρμακεία αλλά ακόμα και σε σπίτια ασθενών θα πραγματοποιούν ειδικές ομάδες για τον εντοπισμό πλαστών συνταγών.

 Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στο στόχαστρο ειδικών κλιμακίων του ΕΟΠΥΥ θα μπουν φαρμακοποιοί αλλά και πολίτες για τον εντοπισμό πλαστών συνταγών, οι οποίες εκδίδονται και εκτελούνται πλασματικά,  χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα,

οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται, εκτός από τα φαρμακεία, ακόμη και σε σπίτια ασφαλισμένων.

Την ευθύνη των ελέγχων θα αναλάβουν ειδικές ομάδες με την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και οι οποίες θα νομιμοποιούνται να ερευνούν φαρμακεία και σπίτια ασφαλισμένων για τον εντοπισμό πλαστών συνταγών αλλά και ταινιών γνησιότητας που υπάρχουν πάνω στα φάρμακα. Τις ταινίες αυτές οι επιτήδειοι τις παρακρατούν από τις συσκευασίες και στη συνέχεια δίνονται και πάλι στα ταμεία για διπλοχρέωση.

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «αμέσως μετά τον έλεγχο του φαρμακείου αλλά και κάθε άλλη φορά που κρίνεται αναγκαίο, διενεργείται κατ’ οίκον έλεγχος στους ασφαλισμένους επ’ ονόματι των οποίων εκδόθηκαν οι συνταγές που παραλήφθηκαν από το κλιμάκιο.»

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις καταγγελιών αλλά και σε περιπτώσεις φαρμακείων με μεγάλο τζίρο ενώ θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε περίπτωση παρατυπιών, οι φαρμακοποιοί θα καλούνται μέσα σε διάστημα 5 ημερών να δώσουν εξηγήσεις.

Αν δεν προσέλθουν ή δεν δοθούν επαρκείς εξηγήσεις «τα αρμόδια όργανα θα επιβάλουν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες κυρώσεις, προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του ΟΠΑΔ, του ΕΟΠΥΥ ή των άλλων Ταμείων από 5 έως 6 μήνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα