Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος

Εφόσον η γειτονική Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει δύο αιώνες τώρα χρόνιος « καρκίνος» που κάνει άνω κάτω τα κριτήρια της εξωτερικής μας πολιτικής, ευνόητο είναι ότι η χώρα μας κάνει τα πάντα για να βρει συμμάχους και υποστηρικτές απέναντι σε μιαν πολιτική που είναι ευθέως απειλητική και υπεροπτική. Ο Ερντογάν αποδείχθηκε μεγάλος μπελάς για την εξωτερική μας νανοπολιτική, πολιτικός με ανάστημα που έπαιξε στα ζάρια την «εμπιστοσύνη» που επέδειξαν οι δικοί μας άπειροι πρωθυπουργοί (Καραμανλής και Γ.Παπανδρέου) με αποτέλεσμα σήμερα να αισθανόμαστε νικημένοι άνευ αναμετρήσεως.

Αν κάτι άλλαξε

στη σχέση μας με την άλλη ακτή αυτό είναι ασφαλώς η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ. Μετά από την επίθεση των Ισραηλινών κομάντος στο τούρκικο πλοίο και τις εκτελέσεις, ο άξονας Τελ Αβιβ με Άγκυρα αυτομάτως καταργήθηκε και αναπροσανατολίστηκε προς την Αθήνα και την Κύπρο. Μέσα στο γενικό κλίμα της « Αραβικής ανοίξεως» που άλλαξε εκ βάθρων την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η χώρα μας (αγουροξυπνημένη όπως πάντα) καλείται να αναπροσανατολίσει τις συμμαχίες και τις μεθοδεύσεις της τόσο προς την γειτονική Τουρκία και το Ισράηλ, όσο και προς τις Αραβικές χώρες.

Ο Αμικάμ Ναχμανί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Ισραήλ και γνώστης των γεωπολιτικών αλλαγών που προκάλεσε η Αραβική Άνοιξη, εκφράζει την αισιοδοξία του για την συνεργασία του τριγώνου ΕλλάδαΚύπρος – Ισραήλ. Αν λάβουμε υπόψη μας οτι οι τρεις χώρες έχουν πληθυσμό 20 εκατομμυρίων πολιτών, τότε οι τρεις χώρες έχουν έναν εμπορικό όγκο συναλλαγών περίπου μισού δις. δολαρίων, με προοπτική τον διπλασιασμό ή τον τριπλασιασμό του.

Προφανώς εδώ έχουμε την εφαρμογή του απ’ το ντιπ κι ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Πως να συγκριθούν τα 20 εκατομμύρια της τριπλής συμμαχίας έναντι στα 80 εκατομμύρια της Τουρκίας; Παραδόξως, ο αδύναμος κρίκος στην περιοχή φαίνεται να είναι το ίδιο το Ισραήλ το οποίο «έχασε» στην τελευταία αναμέτρηση με την Χαμάς, «ψυχράνθηκε» με την Τουρκία, κράτησε αποστάσεις έναντι του Ομπάμα και ως αντιστάθμισμα προέβαλε τις θερμές σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό βέβαια μπορεί να μη δηλώνει αδυναμία αλλά δύναμη, πάντως οι εκλογές θα αναδείξουν πιθανότατα νικητή τον Νετανιάχου.

Ο Ναχμανί, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και συγγραφέας πολλών εργασιών για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας (πχ. Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα: ταραγμένες σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο), δηλώνει αισιόδοξος.

Keywords
Τυχαία Θέματα