ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ 230.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στο 5% υπολογίζεται η αύξηση του ΑΕΠ  εάν εφαρμοστεί το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι εισπράξεις θα φθάσουν τα 45 δισ. ευρώ έως το 2020. Τι αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ως κύρια οικονομική ενισχυτική συνιστώσα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα θεωρεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΙΠΔ) το ΙΟΒΕ. Όπως υπογραμμίζει το Ινστιτούτο σε μελέτη που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα ο στόχος του προγράμματος

είναι διττός: δημοσιονομικός αλλά και κυρίως αναπτυξιακός. Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι μόνο από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα υπάρξει αθροιστικά άνοδος 5% στο ΑΕΠ της χώρας καθώς και 230.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στη μελέτη που φέρει ως τίτλο: «Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου» υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην κατεύθυνση ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης ή της αντίστοιχης περικοπής δαπανών σε όλη την περίοδο εφαρμογής του για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην περίοδο 2012-2020 θα εισπραχθούν περίπου 45 δισ. ευρώ, ειδικότερα δε στην περίοδο 2012-15, 19 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο τα ποσά αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 2% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό όπως επισημαίνεται αποτελεί σημαντική ταμειακή δημοσιονομική ενίσχυση και παράλληλα ουσιαστική συμβολή στη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους. Τα ποσά που αναφέρθηκαν και αναμένεται να προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της γης και των υποδομών, έχουν ενσωματωθεί στις αναλύσεις και προβολές της δυναμικής του χρέους της περιόδου 2012-20 που περιλαμβάνονται στο δεύτερο μνημόνιο.

Η σύγκλιση του δημοσίου χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα το 2020, προϋποθέτει την επιτυχία του προγράμματος και την είσπραξη των προβλεπόμενων κονδυλίων. οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παράλληλες και παρελκόμενες παρεμβάσεις πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο. Η αξιοποίηση της ΙΠΔ είναι μέσο πολιτικής άμεσης αναπτυξιακής απόδοσης αλλά και μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου για το ύψος των αναμενόμενων παράλληλων επενδύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, τον δεύτερο χρόνο της περιόδου προσομοίωσης (έτος 2013) παρατηρείται ισχυρή αυτόνομη θετική μεταβολή της προσφοράς ιδιωτικών επενδύσεων της τάξεως του 0,9% του ΑΕΠ. Η «διαταραχή» από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραμένει ισχυρή και τον επόμενο χρόνο και προσεγγίζει το 0,83% του ΑΕΠ.

Από το 2015, και ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις στους αυτοκινητόδρομους, μπαίνουν σε ισχύ οι επενδύσεις που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και ειδικότερα το 2016 αυτές που αφορούν την αξιοποίηση του Ελληνικού. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι, το έτος 2016 οι ιδιωτικές επενδύσεις να ενισχυθούν α

Keywords
Τυχαία Θέματα