Ένα βήμα πίσω έκανε το Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ευρώπη είναι δεδομένο πια πως θέλησε να «τιμωρήσει» την Κύπρο η οποία -σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές- λειτουργούσε ως μια τεράστια offshore!!!

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη Μεγαλόνησο με την Ολομέλεια της Βουλής να καλείται να περάσει με νόμο το «κούρεμα» των καταθέσεων: Το Eurogroup έδωσε εναλλακτικές στην Κύπρο αρκεί να συγκεντρώσει το ποσό των 5,8

δισ. ευρώ που προβλέπεται στις αποφάσεις.

Όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές μετά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών «η απόφαση για την Κύπρο είναι μία μοναδική περίπτωση που αφορά ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα» και συμπλήρωναν με νόημα: «Εκεί έχει αναπτυχθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε καταθέσεις εύπορων πλουσίων. Δεν συμφέρει όμως τα άλλα Κράτη μέλη η Κύπρος να διατηρεί 10% συντελεστή για επιχειρήσεις και η Ελλάδα για παράδειγμα να έχει 32,8%. Το κυπριακό μοντέλο προσιδιάζει σε off shore».

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά και υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές θα εισάγουν περισσότερα κλιμάκια, υπό την αίρεση ότι το τελικό ποσό θα είναι ίδιο και δεν θα επηρεάσουν το ύψος των δανείων (10 δισ. ευρώ) που θα δώσει η τρόικα.

Ταυτόχρονα, πάντως, Κύπρος και το Eurogroup είναι επιφυλακτικοί στο να βάλουν τεράστιο φόρο στα ποσά πάνω από 100.000 ευρώ για να μην φύγουν μαζικά καταθέσεις.

Τα 2/3 στην Μεγαλόνησο είναι ξένες καταθέσεις.

Η Ελλάδα ήταν που μίλησε πρώτη για προοδευτική κλίμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα