ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Εντός του 2012 θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες – μετά από 15ετή απραξία – έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Εχθές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λιβιεράτος παρέδωσε στον πρωθυπουργό το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ διεθνείς εταιρίες, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη

θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η συμβολική αυτή κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει πριν την πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, αλλά είχε «πάει πίσω» λόγω αυτής.

Από τις οκτώ εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορές, στη δεύτερη φάση πέρασαν τέσσερις, με τις οποίες η αρμόδια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε διεξοδικότερες συζητήσεις σχετικά με τα κριτήρια του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα το ποια έκταση είναι διατεθειμένη να καλύψει η κάθε μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι (επιδιώκεται να είναι περισσότεροι του ενός) έτσι ώστε οι σεισμικές έρευνες να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 2μηνο του έτους. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων (μαζί ενδεχομένως με εκείνα που έχει ήδη το Δημόσιο στην κατοχή του), και η πώληση των ευρημάτων σε μεγάλες εταιρείες ερευνών υδρογονανθράκων. Τότε, και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, το ελληνικό δημόσιο θα είναι σε θέση να προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση «οικοπέδων» προς έρευνα και αξιοποίηση.

ΟΙ ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως και ανατολικά της Κρήτης έχει ήδη διατυπωθεί ρητό ενδιαφέρον από μεγάλες ερευνητικές εταιρείες, κάποιες μάλιστα εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εξής διεθνείς εταιρείες:

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε χθεσινή επικοινωνία του Υπουργού κ. Βρούτση με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτη, ο υπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ  για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας. Η πρόθεση αυτή θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,  με την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα