Έρχεται νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες του δημοσίου

Όπως αποκαλύπτει ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης στην Κυριακάτικη Καθημερινή η ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, θα λαμβάνονται κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα καταβολή των δόσεων με αυτά που μπορούν οι φορολογούμενοι να εισφέρουν, αφετέρου το συμφέρον

του δημοσίου. Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανείσπρακτα προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μία ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών. Ιδιαίτερα αποφασιστικός εμφανίζεται στο θέμα της διαφθοράς και της πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρώντας σε άνοιγμα των λογαριασμών όλων των διευθυντών που κατέχουν νευραλγικές θέσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει» .

Υπογραμμίζει ότι η η τρόικα δεν θα πει όχι σε μία νέα ρύθμιση σημειώνοντας ότι θα διαγραφούν τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη. Αναφερόμενος στην διαφθορά τονίζει « Πραγματοποιούνται 50 έλεγχοι σε στελέχη του υπουργείου που έχουν θέσεις ευθύνης (επόπτες διευθυντές) οι οποίοι ολοκληρώνονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα ελεγχθούν 110 στελέχη. Από τούδε και στο εξής, θα ελέγχεται άμεσα και κατά προτεραιότητα το πόθεν έσχες όλων όσοι τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης. Θα πάμε στους λογαριασμούς τους και θα κάνουμε έλεγχο δέκα χρόνια πίσω».

Keywords
Τυχαία Θέματα