Έρχεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Προς ψήφιση στην Βουλή οδεύει αμέσως μετά τις γιορτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αποτυπώνοντας έτσι και τις προθέσεις της Κυβέρνησης να ρίξει πλέον βάρος στην ανάκαμψη.

Ο νέος νόμος σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών και μεγάλων δημοσίων επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων θα παρέχεται η δυνατότητα του επενδυτή να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης της επένδυσης, η εμπλοκή

του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο υλοποίησής τους, η δημιουργία κεντρικής Αρχής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των επενδυτών, η αντικατάσταση των αδειοδοτήσεων από υπεύθυνες δηλώσεις.

Για επενδύσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης, δηλαδή φοροαπαλλαγές ή επιδότηση. Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.

Μάλιστα, για πρώτη φορά αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο θα μπορούν να γίνονται όλο το έτος: Η δε αξιολόγησή τους θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, τον Μάιο για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται έως 30 Απριλίου και τον μήνα Νοέμβριο για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται έως 30 Οκτωβρίου, κάθε έτους.

Οι επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, εφόσον πληρούν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, χαρακτηρίζονται «στρατηγικές επενδύσεις» και είναι εκείνες που «επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Δημιουργείται υπηρεσία «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή», με αρμοδιότητα την εξέταση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου επενδυτή, υποθέσεων καθυστερήσεων, διαφωνιών ή άλλων δυσχερειών, οι οποίες ανέκυψαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των δύο εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις άδειες εγκατάστασης ή λειτουργίας στρατηγικών επενδύσεων, η αρμοδιότητα έκδοσης της σχετικής άδειας μεταφέρεται κατ’ αποκλειστικότητα και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, ειδικών και γενικών, στον υπουργό Ανάπτυξης.

Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων δύναται με προεδρικό διάταγμα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης των υπουργών Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού να καθορίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που ενδεχομένως να εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίσταντο πριν από την έναρξή της.

Μπορεί να προβλέπονται ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επένδυσης, ο προορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους και δικαιώματα ή αμοιβές τρίτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα