ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

09:40 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η ΔΕΗ κάλυψε χθες τις υποχρεώσεις της και «λύνει τα χέρια» στη Ρυθμιστική Αρχή να ξεκινήσει την «εκκαθάριση» των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ρεύματος που οφείλουν και δεν πληρώνουν.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Αποφασισμένη να υλοποιήσει την πρόθεση που είχε αφήσει να διαφανεί, για πολιτική  μηδενικής ανοχής απέναντι στις εταιρείες λιανικής ρεύματος που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους, είναι η ΡΑΕ. Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ,

μετά την ένεση ρευστότητας ύψους 250 εκατ. ευρώ που δέχτηκε από τις επιστροφές του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, προχώρησε στην πληρωμή των όσων χρωστούσε στο σύστημα (στους οργανισμούς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του) από αγορά  ενέργειας, καθώς και στην κατάθεση των απαραίτητων εγγυήσεων, εκτιμάται ότι της «λύνει τα χέρια», καθώς δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο σύνολο της αγοράς από μια πιθανή ποινή στη ΔΕΗ.

Αντίθετα, θα μπεί ευκολότερα λουκέτο σε όποιες από τις ιδιωτικές εταιρείες δεν συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς η επίδραση στην αγορά θα είναι μικρή.

Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΗ, όπως και οι υπόλοιπες 15 εταιρείες προμήθειας, έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα αυστηρή επιστολή από τη ΡΑΕ με την οποία τις προειδοποιούσε επί λέξει: «σας επισημαίνουμε, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσης εξόφλησης των όποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών σας και κατάθεσης των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών. Σε αντίθετη περίπτωση, και εφ’ όσον οι ως άνω, εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις σας, δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, το αργότερο μέχρι την 15η.05.2012, η ΡΑΕ θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων εκτός των διοικητικών προστίμων και αυτού της ανάκλησης της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ έχει ήδη στείλει δεύτερη επιστολή στον ΑΔΜΗΕ και στον ΛΑΓΗΕ με την οποία ζητά να της δοθούν δύο τελικοί πίνακες με τις εγγυητικές που θα εκκρεμούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα ισχύουν στις 15 Μαΐου. Δηλαδή ζητά ενημέρωση για το ποιες εταιρείες συνεχίζουν να μην έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Θεωρείται βέβαιο ότι η ΡΑΕ θα κινηθεί αυστηρά απέναντι στις εταιρείες αυτές, καλώντας τις σε ακροάσεις και επιβάλλοντας ποινές. «Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι περιπτώσεις Energa και Hellas Power» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που τονίζουν ότι δεν πρόκειται υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα όσα ρητά αναφέρονται στους νόμους και θα ανακληθούν άδειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα