«ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΡΕΝΗΣΗ» ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

09:10 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στελέχη τραπεζών τονίζουν την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.


Την ανάγκη άμεσης σταθεροποίησης της οικονομίας μετά τις εκλογές υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Τονίζουν την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση

των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας όσο και την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία.

«Αυτή τη στιγμή» τονίζουν στελέχη τραπεζών, «η υπαριθμόν ένα ανάγκη της οικονομίας είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα τερματίσει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα εδώ και πολλούς μήνες».

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η ένταση της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 αλλά και στο ξεκίνημα του 2012, δεν είναι τόσο αποτέλεσμα των μέτρων όσο της αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης. «Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίας και ακόμα περισσότερο το φάσμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη οδηγούν σε απόσυρση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, δραστική περικοπή καταναλωτικών δαπανών και αναστολή επενδυτικών σχεδίων και επενδυτικών δαπανών». Η αγορά έχει «παγώσει» και τίποτα δεν κινείται -ούτε θα κινηθεί- όσο διατηρούνται η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την έκβαση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μέρος της ανησυχίας εκτονώθηκε ενω σημειώθηκε εισροή καταθέσεων. «Αν την προσεχή Δευτέρα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση τότε είναι πιθανό να δούμε σημαντική επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα».

Όπως σημειώνουν, όσο η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην οικονομία διατηρούνται η κατάσταση επιδεινώνεται με περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας κλπ. Ήδη ο καθυστερήσεις έχουν ανέλθει σε ανησυχητικά επίπεδα. Στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν στο 15,9% που μεταφράζεται σε καθυστερήσεις ύψους 40 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο είναι το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος!

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε διαμορφωθεί στο 14,7% ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 βρίσκονταν στο 10,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα