ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ… ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ

08:50 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη των ψήφων, οι υποψήφιοι βουλευτές του δίνουν τη μάχη του σταυρού. Και προσπαθούν να ιχνογραφήσουν το προφίλ του ΠΑΣΟΚου ψηφοφόρου. Χωρίς, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο μέσος ψηφοφόρους που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ

παραμένει ένας γρίφος, ένας άγνωστος Χ, ακόμη και για τους ίδιους τους δημοσκόπους. Ακόμη μεγαλύτερη απορία έχουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιχειρούν εδώ και τρεις εβδομάδες να καταστρώσουν μια τακτική, που να επηρεάζει αυτούς ακριβώς τους ψηφοφόρους και να «αποσπά» το σταυρό τους. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι και, κυρίως, τα κριτήρια με τα οποία δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ακόμη… αγνοούνται. Γεγονός που τους καθιστά αστάθμητη πολιτική μεταβλητή για τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Μνημόνιο-αντιμνημόνιο

Η βασική απορία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ αφορά, φυσικά, στον νέο άξονα που χώρισε κάθετα το χάρτη της πολιτικής γεωγραφίας: το περίφημο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Αν, δηλαδή, όσοι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ είναι αντιμνημονιακοί ή αν έχουν πειστεί πως η μνημονιακή πολιτική είναι η μόνη διέξοδος για τη σωτηρία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ. Αν και τα μηνύματα από τις επαφές των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους τους είναι συγκεχυμένα, οι περισσότεροι έχουν… διαλέξει στρατόπεδο. Όσοι διάλεξαν το «αντιμνημονιακό» προφίλ το έκαναν αφενός επειδή κάπως έτσι πολιτεύθηκαν ως βουλευτές τα τελευταία δύο χρόνια και αφετέρου για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους. Στον αντίποδα βρίσκονται οι «μεταρρυθμιστές», οι οποίοι υπερασπίζονται επί της ουσίας την πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, αφορίζουν τον «λαϊκισμό» και απερίφραστα δηλώνουν τη βεβαιότητά τους πως το ΠΑΣΟΚ, έστω και με αιματηρές θυσίες των πολιτών έσωσε τη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιων υποψηφίων η «πλατφόρμα» θα κερδίσει. Εξαρτάται, με βάση τα όσα οι ίδιοι οι υποψήφιοι έχουν διαπιστώσει ως τώρα, από το βιοτικό επίπεδο της κάθε περιοχής, αλλά και από το πόσοι εξ αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 είναι έτοιμοι να επαναλάβουν το ίδιο και την ερχόμενη Κυριακή.

Δημοσκόποι αλλά και  υποψήφιοι βουλευτές, πάντως, συναρτούν την «ποιότητα» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τη συμμετοχή τους στις κάλπες. Αν, δηλαδή, το Κίνημα πραγματοποιήσει χαμηλή εκλογική πτήση, της τάξης του 15-16%, εικάζεται βασίμως ότι θα ψηφιστεί κυρίως από «μνημονιακούς» ψηφοφόρους, που θεωρούν ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Στην περίπτωση αυτή, τη μάχη της εκλογής αναμένεται να κερδίσουν «μεταρρυθμιστές», όπως η Άννα Διαμαντοπούλου στην Α’ Αθήνας και ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Αθήνας (μόλις χθες δήλωσε ότι δεν ζητεί συγγνώμη για τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009). Αν, αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ψηφιστεί από περισσότερους αυτό θα σημαίνει –βάσει των εκτιμήσεων των ίδιων των υποψηφίων- ότι εκτός των «μνημονιακών», ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που διαφωνούν με το Μνημόνιο και απλώς πιστεύουν τις προτάσεις Βενιζέλου για «σταδιακή απαγκίστρωση» απ’ α

Keywords
Τυχαία Θέματα