Εθνική: Αποχωρεί από τα Βαλκάνια

Την πλήρη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από τις πέντε αγορές των Βαλκανίων όπου δραστηριοποιείται με αντάλλαγμα την διατήρηση της απόλυτης πλειοψηφίας της Finansbank στην Τουρκία συμφώνησε η διοίκηση της Εθνικής με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Με τη συμφωνία η Εθνική διατηρεί τον έλεγχο του 60% της μεγαλύτερης επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει ποτέ στο εξωτερικό, της Finansbank αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει, από τις αγορές των βαλκανικών χωρών όπου αναπτύσσει

δραστηριότητα δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σκόπια και της Αλβανίας.

Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή του ομίλου καθώς τόσο από πλευράς μεγέθους αγοράς, όσο και της θέσης που κατέχει η Finansbank αλλά και της ποιότητας της τράπεζας κρίνεται ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο μέλλον. Η Τουρκία αποτελεί μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές αγορές διεθνώς και δεν μπορεί να συγκριθεί μια καμία αγορά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. δολάρια όταν αθροιστικά το ΑΕΠ Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Αλβανίας και Σκοπίων ανέρχεται στα 512 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 80,7 εκατ. κατοίκους έναντι 41 εκατ. κατοίκων των 5 παραπάνω γειτονικών χωρών.

Σημειώνεται ότι η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκε στα περίπου 13,5 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ότι το υπόλοιπο δανείων του ομίλου στην Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ, στα Σκόπια στο 1 δισ. ευρώ, στην Αλβανία στα 900 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία στα 800 εκατ. ευρώ και στην Σερβία στα 900 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία της Εθνικής με την DG Comp προβλέπει την διατήρηση του 60% της Finansbank ενώ το 40% της τράπεζας θα πωληθεί σε επενδυτές σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του 2017. Με την μεταβίβαση του 40% η Εθνική Τράπεζα αφενός διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στην στρατηγική αγορά της Τουρκίας και αφετέρου από την πώληση του ποσοστού εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά κεφάλαια που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα