Νέες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις ζητεί η Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Αγκάθι» σε αυτό το σκεπτικό είναι το γεγονός, ότι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ δεν αποδέχονται την μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη την Eurostat, υποστηρίζει ότι στα έσοδα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι επιστροφές κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης (SMP’s), ύψους 2 δισ. ευρώ, εφόσον εγκριθούν όλες οι δόσεις, αλλά και το μέρισμα των περίπου 500 εκατ. ευρώ

που θα αποδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, η τρόικα δεν δέχεται τη λογική του οικονομικού επιτελείου και επιμένει ότι δεν πρέπει να μετρήσουν στο πλεόνασμα (άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) τα έσοδα από τις δύο αυτές πηγές.

Οι δανειστές επιμένουν ότι τα έσοδα αυτά είναι έκτακτα (one off) και δεν είχαν προϋπολογιστεί στο τρέχον πρόγραμμα. Έτσι, δεν αναγνωρίζουν ότι ενισχύουν το πλεόνασμα άρα μειώνουν τα ποσά για την εξυπηρέτηση χρέους μια λογική που αποδέχεται η Eurostat σε όλη την Ευρώπη.

Δεδομένου, του συγκεκριμένου «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να δηλώσει πως το «έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα είναι κάτω από το 3% το 2013, κάτι το οποίο θα είναι απολύτως σύμφωνο με τα στοιχεία και τη μεθοδολογία της Eurostat».

Παράλληλα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν «πως είναι δυνατόν όταν δεν πιάνουμε τους στόχους να έχουμε συνέπειες και όταν υπερβαίνουμε τους στόχους πάλι να έχουμε συνέπειες», αποτυπώνοντας έτσι την γραμμή που θα χαράξει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφύγει την επιβολή νένων σκληρών μέτρων.

Έλλειμμα στα επίπεδα του 3%, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, σημαίνει πρακτικά πως είναι κάτω από το ορόσημο που οδηγεί στην επιτήρηση μιας οικονομίας, έστω και για συμβολικούς λόγους, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το θέμα σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη λήψη ενός ή δύο «δύσκολων μέτρων», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τις οριζόντιες περικοπές π.χ. στις συντάξεις, ώστε να διαφαλιστεί η «εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» βάσει της δήλωσης της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα πιέζει για μέτρα για να κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014 τα οποία εμφανίστηκαν στον πλάνο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή η χώρα μας θα εμφανίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στη περιοχή των 100 εκατ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014 καθώς και αυτός για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% ήδη από το 2013 άρα και το 2014.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση για φέτος θα περιοριστεί στο 4%, από 4,2% που προβλέπονταν αρχικά ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα