«ΕΥΑΛΩΤΟΣ» ΠΛΕΟΝ, Ο ΑΣΑΝΤ

Σύροι πιστεύουν ότι ο Άσαντ είναι πλέον ευάλωτος και ότι θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να παραιτηθεί. Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση για όποια μονομερή δράση απέναντι στη Συρία.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε χθες με ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη και στις δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να υπακούσουν στο Διεθνές Δίκαιο. Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μόλις ένα 24ωρο μετά τα όσα

είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για «ανυπολόγιστες συνέπειες» εάν οι Σύροι χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη 17μηνη σύγκρουση που βρίσκει κυρίους αντιπάλους τους σουνίτες μουσουλμάνους με τους αλεβίτες-σιίτες που αποτελούν τη μειοψηφία στη Συρία. Η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να αντιτίθενται σε όποια στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο τρεις φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του Ασαντ μέσω του αντιπροέδρου Καντρί Τζαμίλ που συναντήθηκε επίσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτων και οι σύμμαχοί της ψάχνουν αφορμή για να παρέμβουν. Γι΄αυτό και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα χημικά όπλα που ήταν και η δήθεν αφορμή για την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Σύμφωνα με δηλώσεις οργάνωσης της αντιπολίτευσης, η πολεμική αεροπορία του Ασαντ μετέφερε 30 βομβαρδιστικά Σουχόι κοντά σε πόλεις όπου μάχονται τα κυβενρητικά στρατεύματα στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Οι αεροπορικές βάσεις βρίσκοτναι στη Χάμα, την Τεμπάκα και την Ντέρ αλ Ζορ. Οπως είπαν αναλυτές σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων τώρα θα είναι πολύ πιό εύκολα για τον Ασαντ να βομβαρδίσει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι κατέχουν μεγάλο μέρος του, η Χομς και η Ιντλίμπ.

Μετά την εμπειρία της Λιβύης η Δύση παρά τις όποιες προειδοποιήσεις δεν έχει δείξει μέχρι τώρα διάθεση για επέμβαση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα η Συρία παραδέχθηκε ότι διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και ανακοίνωσε ότι θα τα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση που ξένες δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν μπορεί να αφήσει ανεξέλεγκτο το θέμα, ούτε φυσικά να πέσουν τα όπλα αυτά στα «χέρια λάθος ανθρώπων». Υπονοούσε τους σιίτες της Χεζμπολλάχ συμμάχους του Ιράν και του Ασαντ ή τους εν γένει ισλαμιστές αντάρτες τύπου αλ Κάιντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα