Προβλήματα της γλώσσας

10:32 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα της γλώσσας περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα ή αλλαγή της όψης της γλώσσας.

Η γλώσσα αποτελείται κυρίως από μύες. Καλύπτεται από βλεννογόνο. Μικρά εξογκώματα (θηλές) καλύπτουν την άνω επιφάνεια της γλώσσας. Μεταξύ των θηλών βρίσκονται οι γευστικοί κάλυκες, που σας επιτρέπουν να γεύεστε. Η γλώσσα μετακινεί την τροφή, βοηθώντας σας να μασήσετε και να καταπιείτε.

Η γλώσσα βοηθάει επίσης στην ομιλία.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που προκαλούν μεταβολές στη λειτουργία και την εμφάνιση

της γλώσσας.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τα προβλήματα κίνησης της γλώσσας συχνά οφείλονται σε νευρική βλάβη. Ωστόσο, τα προβλήματα κίνησης της γλώσσας μπορεί επίσης να προκαλούνται από αγκυλογλωσσία, μια διαταραχή όπου η ζώνη ιστού που συνδέει τη γλώσσα με το έδαφος της στοματικής κοιλότητας είναι πολύ κοντή. Οι διαταραχές κίνησης της γλώσσας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία ή δυσκολία μετακίνησης της τροφής κατά τη μάσηση και κατάποση.

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Τα προβλήματα στη γεύση μπορεί να προκληθούν από βλάβη των γευστικών καλύκων, νευρικά προβλήματα, παρενέργειες φαρμάκων, μια λοίμωξη ή άλλη πάθηση. Η γλώσσα φυσιολογικά αισθάνεται το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Οι άλλες “γεύσεις” είναι στην πραγματικότητα λειτουργία της όσφρησης.

ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Διόγκωση της γλώσσας συμβαίνει στο σύνδρομο Down, στην ακρομεγαλία, στο μυξοίδημα, στην αμυλοείδωση, στο ραβδομύωμα και άλλες διαταραχές. Η γλώσσα μπορεί να διευρυνθεί σε άτομα που δεν έχουν δόντια και δεν χρησιμοποιούν τεχνητή οδοντοστοιχία.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Μεταβολές χρώματος μπορούν να συμβούν σε φλεγμονή της γλώσσας (γλωσσίτιδα). Απώλεια των θηλών, που προκαλεί λεία εμφάνιση της γλώσσας. Η γεωγραφική γλώσσα είναι μια ανομοιογενής μορφή γλωσσίτιδας, όπου η θέση της φλεγμονής και η εμφάνιση της γλώσσας μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα.

ΤΡΙΧΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η τριχωτή γλώσσα είναι μια αβλαβής κατάσταση στην οποία η γλώσσα μοιάζει τριχωτή. Η εμφάνιση μπορεί να είναι ανησυχητική. Η διαταραχή συνήθως αποδράμει με αντιβιοτικά.

ΜΑΥΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

Κάποιες φορές η άνω επιφάνεια της γλώσσας γίνεται μαύρη ή καφετιά. Πρόκειται για άσχημη στην εμφάνιση κατάσταση αλλά δεν είναι επιβλαβής.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Μπορεί να συμβεί στη γλωσσίτιδα και στη γεωγραφική γλώσσα. Πόνος στη γλώσσα μπορεί να συμβεί επίσης στη διαβητική νευροπάθεια, στον καρκίνο του στόματος, στα στοματικά έλκη και στη λευκοπλακία.

Μετά την εμμηνόπαυση, κάποιες γυναίκες έχουν ένα ξαφνικό αίσθημα ότι η γλώσσα τους έχει καεί. Αυτό καλείται σύνδρομο καιγόμενης γλώσσας ή ιδιοπαθής γλωσσοπύρωση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση για το σύνδρομο καιγόμενης γλώσσας.

Αίτια

Ελάσσονες λοιμώξεις ή ερεθισμοί αποτελούν τα πιο συνήθη αίτια πόνου στη γλώσσα. Ο τραυματισμός, όπως το δάγκωμα της γλώσσας, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα έλκη. Το βαρύ κάπνισμα θα ερεθίσει τη γλώσσα και θα την κάνει επώδυνη.

Ένα ιογενές έλκος, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα