Γλέζος εναντίον «ευρωσκεπτικιστών» του ΣΥΡΙΖΑ

08:17 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εξάλλου, η συζήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου περί το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» έχει ανοίξει εκ νέου, καθώς τόσο η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη) όσο και η αντίστοιχη συνέντευξη του ιστορικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ

Λαφοντέν, ρίχνουν νερό στο μύλο των «ευρωσκεπτικιστών» του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη από προχθές, η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέσω της ιστοσελίδας της, iskra.gr, περίπου… πανηγυρίζει για τις εξελίξεις στη Λευκωσία, αλλά και για το διογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού ανά την Ευρώπη.

Απάντηση Γλέζου

Προς το παρόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να διαχωρίσει τη θέση της τόσο από τις απόψεις Λαφαζάνη, όσο και από το ίδιο το ΑΚΕΛ. Παράλληλα χθες, μηνύματα με πολλούς εσωκομματικούς αποδέκτες έστειλε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πέταξε το γάντι στους «ευρωσκεπτικιστές», επισημαίνοντας με έμφαση ότι «δεν είναι το νόμισμα το καθοριστικό στοιχείο μιας οικονομίας, υπό την έννοια ότι ο εργαζόμενος και όχι το νόμισμα, είναι αυτός που παράγει τα αγαθά». «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν το κατανοούν αυτοί με τα διπλώματα οικονομίας», συνέχισε ο Μανόλης Γλέζος, καρφώνοντας τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας». Παράλληλα, η ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς δεν παρέλειψε, εμμέσως πλην σαφώς, να πάρει θέση υπέρ του ευρώ, θέτοντας… ρητορικές ερωτήσεις: «Με συμφέρει ή όχι η δραχμή; Υπάρχει περίπτωση διολίσθησης και περίπτωση υπερπληθωρισμού; Μήπως το ευρώ μας συγκρατεί», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Γλέζος, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η λύση δεν είναι το νόμισμα, αλλά το πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα να πιάσουν όλοι γρήγορα δουλειά». Παράλληλα, ο Μανόλης Γλέζος ουσιαστικά έριξε το λίθο του αναθέματος για τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην εσωκομματική αντπολίτευση της Κουμουνδούρου: «Έχουμε κολλήσει στις δημοσκοπήσεις, γιατί έχουμε κολλήσει στο ευρώ ή δραχμή», είπε.

Αποστάσεις Σκουρλέτη

Νωρίτερα από τον Μανόλη Γλέζο, τις αποστάσεις που τηρεί η Κουμουνδούρου από το ΑΚΕΛ είχε δείξει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ.Σκουρλέτης, με δήλωσή του, υπογράμμισε μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρακολουθεί με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό, το διάλογο που αναπτύσσεται εντός του ΑΚΕΛ για τα ζητήματα της ευρωζώνης», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, η λύση είναι εντός Ευρωζώνης και χωρίς Μνημόνια και τρόικα. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι κοινοί αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, η συμμαχία των χωρών του Νότου, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και τη διεκδίκηση μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση, εντός της ευρωζώνης, χωρίς μνημόνια και τρόικα, σε μια Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής», είπε χαρακτηριστικά.

«Συντεταγμένη έξοδος»

Πάντως, αν και ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποφεύγει προς το παρόν να «εκμεταλλευθεί» πολιτικά την απόφαση του ΑΚΕΛ, οι συν αυτώ έχουν ξεκινήσει να θέτουν εκ νέου θέμα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «σκληρός» της «Αριστερής Πλατφόρμας», Γιάννης Τόλιος. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Τόλιος τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ. «Το χειρότερο για μια χώρα είναι μια μη ελεγχόμενη, άτακτη κατάρρευση της ευρωζώνης ή άτακτες αποδεσμεύσεις και με αυτή την έννοια το ΑΚΕΛ βάζει μια διάσταση, η οποία έχει μια σοφία: συντεταγμένη αποδέσμευση από την ευρωζώνη. Εγώ θα υιοθετούσα αυτή τη διάσταση. Εμείς σαν χώρα να ζητήσουμε συντεταγμένη αποδέσμευση από την ευρωζώνη», είπε, ενώ ερωτηθείς ξανά αν θεωρεί ότι η συντεταγμένη αποχώρηση από την Ευρωζώνη είναι η καλύτερη λύση, απάντησε: «Εγώ θεωρώ πως είναι η καλύτερη περίπτωση. Να ζητήσουμε επισήμως συντεταγμένη αποδέσμευση από την ευρωζώνη. Εγώ όμως σαν αριστερός, θέλω μια αριστερή κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να μπορούμε από εκεί και ύστερα να διαχειριστούμε τα κομμάτια και τα θρύψαλα που έχουν δημιουργήσει όλο το αστικό κατεστημένο και τα κόμματα, ότι σαβούρα και κακοδιαχείριση έχει γίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα