Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Την πολιτική Σαρκοζί στη Λιβύη δείχνει να ακολουθεί ο διάδοχός του πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την έκκλησή του στη διχασμένη αντιπολίτευση της Συρίας να σχηματίσει κυβέρνηση την οποία η Γαλλία θα αναγνωρίσει.

Στην ανακοίνωσή αυτή προέβη χθες η Γαλλική προεδρία με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο Άσαντ. Ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση αυτή φαίνονται ξεκάθαρα οι διαφορές

στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση η Δύση. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο είναι περισσότερο συντηρητικοί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα Συρία,καθώς γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει στο αποφασιστικό βήμα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προσπαθεί επίσης να πείσει την αντιπολίτευση να κάνει ένα βήμα μπροστά όμως το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας η κυριότερη εξόριστη οργάνωση δεν παίρνει προς το παρόν μέρος.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της προσπαθεί κι αυτή να βάλλει ένα λιθαράκι προς την ειρήνη. Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τεχεράνη για τη συνάντηση κορυφής των Αδεσμεύτων προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές σουνιτών-σιιτών. Τονίζεται ότι η επίσκεψη του Μόρσι στην Τεχεράνη θα είναι η πρώτη επίσημη Αιγυπτίου ηγέτη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο Μόρσι θα παραμείνει στην ιρανική πρωτεύουσα μόλις λίγες ώρες. Η επίσκεψη θα είναι καθαρά συμβολική αλλά το Κάιρο θέλει να δείξει με την κίνηση αυτή ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα τη Συρίας. Η πρότασή του Μόρσι είναι η δημιουργία ομάδας μεσολάβησης από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ιράν. Με άλλα λόγια να βρεθούν μαζί οι πλέον ισχυροί Σουνίτες υποστηρικτές των αντιπάλων του Άσαντ με τους Σιίτες Ιρανούς που στηρίζουν το καθεστώς Μπάαθ της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα