Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

11:30 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2011, ενώ οι πυρηνικές δυνάμεις συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στην πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως με 711 δισ. δολάρια, ποσό πενταπλάσιο από αυτό που δαπάνησε η Κίνα, η οποία παρέμεινε στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το SIPRI Yearbook,

οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ήταν 1,74 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 0,3% από το 2010.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ διαθέτουν περίπου 4.000 επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα, εκ των οποίων σχεδόν τα 2.000 παραμένουν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, που είναι ενεργές, αποθηκευμένες ή έτοιμες για αποσυναρμολόγηση, ήταν συνολικά 19.000 στις αρχές του 2012.

Το SIPRI επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία προβλέπεται ότι «θα διατηρήσουν πυρηνικές δυνάμεις επ’ αόριστον στο μέλλον».

Η Ινδία και το Πακιστάν συνεχίζουν να αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου κρουζ και να παράγουν σχάσιμο υλικό για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η Ινδία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 80 ως 100 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν από 90 ως 110 και το Ισραήλ περίπου 80.

Αν και η Βόρεια Κορέα έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, το ινστιτούτο ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμιά δημοσιοποιημένη πληροφορία» για το εάν και πόσα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα έχει σε ετοιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα