Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΛΑΝΤ

09:10 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ του σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ και του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζι τα είχε όλα: Υποσχέσεις, λογοπαίγνια, υπερβολές, ειρωνεία, μπηχτές… Πάντως τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Ολάντ.


Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ ξεκίνησε χθες βράδυ με βολές και από τις δύο πλευρές για την εθνική συσπείρωση και την οικονομική κατάσταση. Ο καθένας από τους δύο υποψηφίους υποστήριξε πως είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μία συσπείρωση όλων των Γάλλων. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της συσπείρωσης.

Οι Γάλλοι έχουν εναντιωθεί ο ένας στον άλλον, έχουν διαιρεθεί, θέλω να τους επανενώσω. Αυτό είναι το νόημα της αλλαγής που προτείνω», τόνισε ο Ολάντ κατά την έναρξη του διαλόγου. «Εγώ έχω ένα πειστήριο για το πνεύμα αυτής της συσπείρωσης: δεν υπήρξε ούτε μία βιαιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετίας μου», απάντησε ο Σαρκοζί και τόνισε: «Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για συσπείρωση κι εκείνοι που την έχουν κάνει πράξη»

Οικονομία αλά γαλλικά

Κατόπιν, οι δύο αντίπαλοι στράφηκαν στην οικονομική κατάσταση, με τον Ολάντ να περνά στην επίθεση με πολιορκητικό κριό την αύξηση της ανεργίας στη διάρκεια της θητείας του Σαρκοζί, συγκρίνοντάς τη με τη Γερμανία: «η ανεργία μας αυξήθηκε, η ανταγωνιστικότητά μας υποβαθμίσθηκε και η Γερμανία τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς», τόνισε. «Η Γερμανία εφήρμοσε την αντίθετη πολιτική από αυτή που εσείς προτείνετε στους Γάλλους. Η Γερμανία έκανε αυτά (…) που εσείς αρνείστε να κάνετε… πολύ φοβούμαι πως το επιχείρημα αυτό γυρνά επικίνδυνα εναντίον σας», ανταπάντησε ο Σαρκοζί.

Ο Ολάντ επανέλαβε τη θέλησή του να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού Σύμφωνου και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά: Τη δημιουργία ευροομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατ’ευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

«Δεσμεύομαι την επομένη της εκλογής να φέρω το πρόγραμμά μου για την επαναδιαπραγμάτευση του Σύμφωνου ώστε να γίνει αποδεκτή η υποστήριξη της ανάπτυξης απαραίτητη για τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του χρέους», κατέληξε ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία.

Την πλήρη αντίθεσή του για την δημιουργία ευρωμολόγων υπογράμμισε από μέρους του ο Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπωτση Γερμανία και Γαλλία θα αναγκασθούν να γίνουν οι εγγυητές του χρέους των άλλων χωρών, πράγμα που δεν το αποδέχεται, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ευρώπη του Μονέ, του Ντε Γκώλ και του Ντελόρ είναι η Ευρώπη του συμβιβασμού και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι κτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε.

Ευρώπη και Ελλάδα αλά γαλλικά

«Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτόν που εσείς έχετε δώσει», είπε απευθυνόμενος στον αντιπαλό του. Όσον αφορά την οικονομική κρίση και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα