ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

08:50 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Eλάχιστοι γνώριζαν την κίνηση. Τα αμερικανικά ΜΜΕ κρατήθηκαν στο σκοτάδι. Η είδηση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Καμπούλ μετεδόθη όταν πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η είδηση κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Όταν για πρώτη φορά διοχετεύθηκε μέσω Twitter, διαψεύσθηκε πάλι με tweet από την ίδια την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ… Η

ξαφνική ολιγόωρη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε πολλούς συμβολισμούς. Κατ’ αρχάς συνέπεσε με την επέτειο της εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς επίσης και με την επίσημη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Σε μία προεκλογική χρονιά, ο Ομπάμα θέλησε να στείλει το μήνυμα στον αμερικανικό λαό, από το θέατρο του πολέμου, ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν ολοκληρώνεται. Όμως την ίδια στιγμή θέλησε με την επίσκεψη αυτή να εμψυχώσει τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι με τον οποίο υπέγραψε στρατηγική συμφωνία ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να τον συνδράμουν. Οι Αφγανοί δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους, όταν τα νατοϊκά μαχητικά στρατεύματα αποχωρήσουν όπως έχει προγραμματισθεί το 2014.

Ο Ομπάμα τράβηξε ο ίδιος την διαχωριστική γραμμή από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος άρχισε τον πόλεμο αυτό μετά τις επιθέσεις στο Μανχάταν πριν από έντεκα χρόνια. Ο πόλεμος αυτός έχει γίνει εξαιρετικά αντιδημοφιλής πλέον. Ο Ομπάμα απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό με φόντο την αμερικανική σημαία και δύο τεθωρακισμένα οχήματα. Ισχυρίσθηκε ότι «φαίνεται πλέον το φως μιας καινούργιας μέρας στον ορίζοντα, για το Αφγανιστάν».

Τόνισε με έμφαση ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Αμερικανοί κομμάντος βρήκαν κι εκτέλεσαν τον Μπιν Λάντεν. Σχεδόν αμέσως μετά την ομιλία του επιβιβάσθηκε στο Air Force 1 κι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον. Η παραμονή του στην Καμπούλ διήρκεσε έξι μόλις ώρες.

Μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου από την αφγανική πρωτεύουσα, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητό του γεμάτο με εκρηκτικά σε τοίχο κτιριακού συμπλέγματος που ζουν κατά το πλείστον δυτικοί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα. Όλοι Αφγανοί…

Η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη δεν προσδιορίζει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών ενδεχομένως των ειδικών δυνάμεων που θα παραμείνουν μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα