Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία

Στην πραγματικότητα, ήδη από το Σάββατο είχε ξεκαθαριστεί ότι θα γινόταν δεκτό το πρώτο άρθρο της τροπολογίας που αφορούσε στην προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε εκτέλεση Ειδικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση των ανέργων.

Και μέχρι το απόγευμα χθες, οπότε ανακοινώθηκε η προσθήκη του από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, φαινόταν τίποτα να μην έχει αλλάξει, παρά το σκληρό «πρέσινγκ» της Ιπποκράτους.

Την τελευταία στιγμή

όμως, ενσωματώθηκε στο ίδιο άρθρο και η διάταξη περί δυνατότητας υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές (αν και χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε μείωση κατά 10%, όπως αρχικά αναφερόταν), με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Όσο για το τρίτο άρθρο της αρχικής τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, περί κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους, τελικώς δεν συμπεριελήφθη στην τελική τροπολογία που ψηφίστηκε ξεχωριστά και εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο, με τη δέσμευση πάντως να κοστολογηθεί και τις ελπίδες του ΠΑΣΟΚ να παραπέμπονται τώρα για συμπερίληψή του σε άλλο νομοσχέδιο, πιθανότατα του υπουργείου Εργασίας, μετά το Πάσχα.

Την υπόθεση πήραν από προχθές ακόμα επάνω τους ο ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν έντονες και συνεχίστηκαν μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής χθες το βράδυ. Οι διατυπώσεις των δύο άρθρων είχαν στο μεταξύ πολλές φορές αλλάξει, ώστε να ικανοποιούν τελικά τα αρμόδια υπουργεία και να γίνουν δεκτές, έστω και σε ένα μόνο άρθρο. Εξού και οι αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του ότι «δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Πρόκειται για συμφωνία των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει. Προστατεύει την σχέση της κυβέρνησης με την αγορά. Είναι σημαντικό που υιοθετήθηκε η τροπολογία μας». Στην πραγματικότητα, η Ιπποκράτους δεν είχε ενοχληθεί μόνο από την στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και από εκείνη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά του οποίου στελέχη του ΠΑΣΟΚ έπνεαν τα μένεα, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν προηγηθεί πολλές συσκέψεις όπου είχαν εξηγηθεί αναλυτικά τα πάντα.

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τους … πανηγυρισμούς από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την εν λόγω τροπολογία, επισημαίνοτνας ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο ο κατώτατος μισθός.

Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη αναφέρει «5. Οι καθαρές αμοιβές ορίζονται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά, οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους- εργαζόμενους».

Ενδεικτική είναι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε το θέμα. Απάντησε χαρακτηριστικά: «σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ανέργους».

Keywords
Τυχαία Θέματα