ΚΑΙ ΜΑΪΜΟΥ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, που υπάγονται στα αναβολικά στεροειδή εντόπισε ο ΕΟΦ.

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σημαντικές αποκλίσεις από το αντίστοιχο εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν παρουσίασαν παρτίδες ενέσιμου ελαιώδους διαλύματος, που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές σε χώρο μη νόμιμης πώλησης.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), πρόκειται για πλαστά προϊόντα του φαρμακευτικού προϊόντος NANDROLONE DECANOATE/NORMA, ενέσιμο διάλυμα 200 MG/2ML, με τα παρακάτω στοιχεί:

Αριθμός Παρτίδας Ημερομηνία

Λήξης Συσκευασία

L 0305011 EXP 12 2013       1 φιαλίδιο των 2 ml

L 0601002 EXP 08 2014       1 φιαλίδιο των 2 ml

Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΦ, οι συγκεκριμένες παρτίδες δεν περιέχουν τη δραστική ουσία νανδρολόνη (nandrolone) και παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο προϊόν, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν με γυμνό οφθαλμό και ιδιαίτερα από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία για την είσοδο των παρτίδων αυτών στη νόμιμη αλυσίδα διανομής του προϊόντος, το οποίο θα έπρεπε να διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και με ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία.

Βέβαια, το συγκεκριμένο προϊόν υπάγεται στα αναβολικά στεροειδή και χρησιμοποιείται παρανόμως για την αύξηση της απόδοσης των αθλητών. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς διατίθεται ευρέως και μέσω διαδικτύου από μη εγκεκριμένες και ανεξέλεγκτες πηγές, χωρίς καμία πιστοποίηση ποιότητας και ασφάλειας.

«Ο ΕΟΦ ενημερώνει όλους τους εμπλεκομένους στον εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς, αλλά και τους  τελικούς χρήστες / ασθενείς, να διαβάζουν προσεκτικά τον αριθμό παρτίδας που αναγράφεται στη συσκευασία του NANDROLONE DECANOATE/NORMA ενέσιμο ελαιώδες διάλυμα 200 MG/2ML που έχουν στην κατοχή τους. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τις παραπάνω παρτίδες,  δεν πρέπει να  διατεθούν ή να χρησιμοποιηθούν και να ενημερωθεί άμεσα ο ΕΟΦ».

Keywords
Τυχαία Θέματα