«Και ό,τι άλλο επιθυμεί ο κ. Νικολόπουλος»

09:36 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήταν δέκα μόλις λεπτά πριν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση και αρχίσει η ψηφοφορία. Τότε, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, άρχισε να αναγιγνώσκει τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, αλλά και διαφοροποιήσεις –φραστικές και ουσιαστικές- σε διάφορα άρθρα του υπό ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου.
Μεταξύ των τροπολογιών περιλήφθηκε και

η περίφημη τροπολογία υπ’ αριθμόν 390, με την οποία, όσα στελέχη τραπεζών έδωσαν «θαλασσοδάνεια» σε νομικά πρόσωπα, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις ή τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αθωώνονται προκαταβολικά.

Καταγγελίες Παπαδημούλη

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ουσιαστικά η εν λόγω τροπολογία φροντίζει για το ακαταδίωκτο όσων τραπεζικών στελεχών έδωσαν «δανεικά κι αγύριστα» στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της έλευσης επιτρόπων στις τράπεζες –αλλά και των ελέγχων που θα διεξαγάγουν οι εν λόγω επίτροποι.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, διαμαρτυρόμενος για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, θύμισε στους βουλευτές μία ιστορία βγαλμένη από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του… 1930: «Όσο διαβάζατε αυτές τις περιπτώσεις και τις υποπεριπτώσεις α, β, γ, δ, ε, της παραγράφου, του νόμου κ.λπ., που κανείς μας αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει, είτε στην πλειοψηφία είτε στη μειοψηφία -γιατί δεν είμαστε υπεράνθρωποι- ο συνάδελφος Θοδωρής Δρίτσας μου θύμισε μια ιστορία από το 1930. Εκ παραδρομής είχε νομοθετηθεί και το σημείωμα που συνόδευε κάποιες τροπολογίες της εποχής και πέρασε στο ΦΕΚ «και ό,τι άλλο επιθυμεί ο κύριος Νικολόπουλος». Καμία σχέση με το σημερινό Νικολόπουλο, εκτός αν είναι μακρινός του συγγενής», επισήμανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στηλιτεύοντας την κατάθεση των τροπολογιών στο «τσακ» πριν την ψηφοφορία.

Για την Ιστορία, τα πρακτικά της Βουλής δείχνουν πώς ο υπουργός Ανάπτυξης, δέκα λεπτά πριν την ψηφοφορία, απλώς ανακοινώνει τις προστιθέμενες τροπολογίες και τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, χωρίς να μπορούν να διαβάσουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν, ελλείψει χρόνου.

Το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

«Όσον αφορά τις βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες, σημειώνω τα εξής και διαβάζω το κείμενο για να καταχωρηθεί για τα Πρακτικά:

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 284 και ειδικό 12, γίνεται δεκτή με την εξής τροποποίηση: Οι λέξεις «εντός είκοσι μηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εντός δεκατεσσάρων μηνών».

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 318 και ειδικό 21 γίνεται δεκτή.

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 325 και ειδικό 25 γίνεται δεκτή.

Επίσης, η τροπολογία με γενικό αριθμό 366 και ειδικό 28 γίνεται δεκτή με την εξής τροποποίηση:

Πρώτον, στην παράγραφο 9 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, μετά τη φράση «ν.3894/10» προστίθεται η φράση «ιδίως για επενδύσεις που αφορούν και συνδέονται με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων».

Δεύτερον, στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του σχεδίου νόμου, προστίθεται η φράση: «οι εγγυητικές επιστολές της παραγράφου αυτής μπορεί να εκδίδονται από τις τράπεζες και με την αίρεση, το ποσό της προκαταβολής να κατατίθεται απευθείας σε δεσμευμένο από την Τράπεζα λογαριασμό.»

Τρίτον, στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Για τα επενδυτικά σχέδια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα υποβληθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και, ανεξάρτητα από το ύψος της επένδυσης παρέχονται μόνο φορολογικά κίνητρα.»

Τέταρτον, στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: «Η υποπερίπτωση -35.11.10.09- της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν.3908/2011 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «-35.11.10.09- Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιείται από ηλιοθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπως περιγράφονται στις περιπτώσεις (ε) και (στ) του πίνακα της παραγράφου 1 (β) του άρθρου 13 του ν.3468/06.»

Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 372 και ειδικό 31 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 373 και ειδικό 32 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 374 και ειδικό 33 γίνεται δεκτή, όπως διαμορφώθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και με την επιπρόσθετη διαγραφή της παραγράφου 7 του άρθρου πέμπτου της τροπολογίας.

Η υπουργική τροπολογία με γενικό αριθμό 375 και ειδικό 34 γίνεται δεκτή.

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 380 και ειδικό 36 γίνεται αποδεκτή με την εξής τροποποίηση: Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, προστίθεται η φράση: «ή Ε. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων του Μέρους Β’ του ν.3982/2011 (ΦΕΚ Α’ 143).»

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 390 και ειδικό 37 γίνεται δεκτή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρθηκα τόσο σε υπουργικές όσο και σε βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές με κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο απ’ αυτό που επιτάσσει ο Κανονισμός. Στη δική σας διακριτική ευχέρεια είναι να συμβουλευθείτε τα έγγραφα που είναι στη διάθεσή σας και να τοποθετηθείτε τώρα, αργότερα ή όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα