Και πλεόνασμα και διαπραγμάτευση

08:11 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Να αποκρούσει τη θέση ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα συνοδευτεί με νέα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση και κεντρικά ο Πρωθυπουργός που τόσο από το βήμα της ΔΕΘ όσο και σε συνεντεύξεις του αποκλείει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας, σπεύδοντας μάλιστα να χαρακτηρίσει ως… δολιοφθορά ενδεχόμενη άρνηση των

βουλευτών της συμπολίτευσης να στηρίξουν.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ μικρό το ποσό που απαιτείται προκειμένου το ελληνικό χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο, καθησυχάζοντας έτσι και το διεθνές ακροατήριο, ειδικά το γερμανικό, που τρομάζει στην ιδέα ενός κουρέματος ή ακόμη και ενός νέου πακέτου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση περί βιωσιμότητας αφορά ουσιαστικά την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (σ.σ. είναι γνωστή η διελκυστίνδα προ έτους) και υπενθύμισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν αναλάβει τη δέσμευση επιπλέον βοήθειας εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους στόχους της.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 17 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες όπου και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμανουέλ Μπαρόζο αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Έστω κι αν ο κύκλος των συναντήσεων θα, υποστηριχθεί ότι, αφορά την επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς, λίγες ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, θα θέσει επί τάπητος την ελληνική κατάσταση αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλλει νέα μέτρα στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Απόφαση τόσο του κ. Αντ. Σαμαρά όσο και του Ευ. Βενιζέλου είναι να ολοκληρώσουν, χωρίς αποκλίσεις αλλά και χωρίς να υποκύψουν στην πίεση της τρόικας για νέα μέτρα, το «δύσκολο» 2013 και να επιδιώξουν την οικονομική και πολιτική επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα κατά τους πρώτους μήνες του 2014, όταν και η Eurostat θα έχει πιστοποιήσει το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτό ως «χαρτί» θα επιδιώξουν να οριοθετήσουν στο εσωτερικό την «μετά μνημονίου περίοδο» (σ.σ. ο κ. Σαμαράς από τη ΔΕΘ έκανε λόγο για «τέλος στην εποχή των Μνημονίων», ο δε κ. Βενιζέλος για την τελευταία στροφή) και να αποτρέψουν, προς το εξωτερικό, ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας. Εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι θα κριθεί και ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες καθώς δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τους πρώτους μήνες του 2014, να δώσει την αιτιολογική βάση προκειμένου Σαμαράς και Βενιζέλος να ζητήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ήδη αρκετοί θεωρούν ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές – δημοτικές στα τέλη Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ενδεχόμενο τριπλής κάλπης έχει απορριφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα