Κάθε μήνας και…καημός, κάθε καημός και δόση!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών θα εκπροσωπεί ο Γιώργος Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου, προκειμένου ακριβώς να προετοιμαστεί ο μηχανισμός για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Η χώρα μας έχει να λάβει ακόμη 14,8 δισ. ευρώ από την δόση «μαμούθ», αλλά τα ποσά θα εκταμιεύονται μήνα με μήνα και εφόσον έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με το νέο μνημόνιο.

Τον Ιανουάριο πρόκειται

να μπουν στα κρατικά ταμεία 9,2 δισ. ευρώ που αφορούν κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά μόνον αφού θα έχει ψηφιστεί το φορολογικού νομοσχέδιο και θα έχουν προσαρμοστεί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τον Φεβρουάριο υπολογίζεται να απελευθερωθούν άλλα 2,8 δισ. ευρώ, για την κάλυψη ομολόγων που λήγουν, αλλά και τις ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά πρώτα θα πρέπει να θεσπιστεί 3ετές πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.

Η δόση του Μαρτίου είναι άλλα 2,8 δισ. ευρώ, επίσης για υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Για να εκταμιευτεί όμως θα πρέπει να έχει καταμετρηθεί το πλεονάζον προσωπικό σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, ενώ πρέπει να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλείται να εγκρίνει την εκταμίευση και του δικού του μεριδίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που του αναλογεί από την δόση «μαμούθ».

Όσον αφορά στις εξοφλήσεις ομολόγων η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εξοφλήσει στις 11 Ιανουαρίου έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ με χρήματα της δόσης ή εάν θα επιλέξει να τα αναχρηματοδοτήσει με νέα γραμμάτια, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση των γραμματίων αυτών, αλλά από το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μετάθεση της αποπληρωμής τους. Στις 20 Φεβρουαρίου ελληνικά ομόλογα ύψους 443,3 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι ο Μάιος. Στις 20 Μαίου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχει στην ΕΚΤ. Για να έχει στη διάθεσή της το ποσό αυτό εγκαίρως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις ο επόμενος έλεγχος της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα