ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

10:20 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κρατούνται στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού, οι οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν μέσα από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους, όπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία αλληλεγγύης. 


Σύμφωνα με την πρωτοβουλία  Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών, οι κρατούμενες είναι έγκλειστες στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού, σε χώρο διαφορετικό από τις άλλες γυναίκες κρατούμενες με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής που απειλούν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους.

Οι κοπέλες είναι στην πλειονότητά τους χρόνια τοξικοεξαρτημένες

και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και περίθαλψης.  Κανενός είδους ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη δεν παρέχεται για την αντιμετώπιση της οροθετικότητας και καμία ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, την προηγούμενη εβδομάδα τρεις κοπέλες έκοψαν τις φλέβες τους και πλημμύρισαν τα κρατητήρια με αίμα, γεγονός που φόβισε και το προσωπικό των φυλακών για την δική τους υγεία.

Η Πρωτοβουλία συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Δικαιοσύνης , στον οποίο εξέθεσε την κατάστασή των γυναικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους και την άμεση παύση της εμφάνισης των φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο.

Οι κρατούμενες ζητούν

Την άμεση παύση της εμφάνισης των φωτογραφιών στο διαδίκτυο, που εξακολουθούν να ανέρχονται σε 27

Την απελέυθέρωσή τους

Την ηθική τους αποκατάσταση

Την τιμωρία αυτών που τους στέρησαν την αξιοπρέπεια και επέφεραν ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Σύμφωνα με την  Χρύσα Μπότση, Γιατρό, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών και της ACT UP οι γυναίκες αυτές είναι πρωτίστως χρήστριες και η όποια παραβατικότητα θα έπρεπε να εκτιμηθεί ως συνεπακόλουθη και ότι το κυνήγι μαγισσών που εκτυλίχθηκε δε σεβάστηκε καμία νόμιμη διαδικασία που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και ο ΠΟΥ.

Τα τεστ για HIV που έγιναν στις κοπέλες που συνελήφθησαν σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη περί έλεγχου των λοιμωδών νοσημάτων  για την άσκηση παράνομης πορνείας, διεξήχθησαν στο 4ο Αστυνομικό τμήμα και στην Πέτρου Ράλλη με πρακτικά συνοπτικές διαδικασίες. Οι γυναίκες εξετάστηκαν μέσα στο αστυνομικό τμήμα και όχι σε ιατρικό χώρο θεραπευτηρίου. Κανείς δεν εξήγησε στις γυναίκες σε γλώσσα που να κατανοούν το αντικείμενο της εξέτασης και ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συναίνεσή τους. Η σύλληψη των γυναικών έγινε με μόνο αποδεικτικό το γρήγορο τεστ χωρίς την επιβεβαίωση του νοσήματος. Η μόνη ενημέρωση που είχαν ήταν ότι πρόκειται για κάποια εξακρίβωση.

Η Ελένη Σπαθανά από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών επισημαίνει ότι, στην περίπτωση των οροθετικών κρατούμενων, έχουμε να κάνουμε με μια πληθώρα παραβιάσεων βασικών δικαιωμάτων που έγιναν εις βάρος τους. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες:

Οι παραβιάσεις ξεκινάνε από την προσαγωγή τους κιόλας. Συνελήφθησαν στο δρόμο αρχικά 96 γυναίκες που βρίσκονταν στα πέριξ της

Keywords
Τυχαία Θέματα