«Κλειδώνουν» οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να εγκρίνει τα τεύχη του διαγωνισμού για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ώστε οι 5 υποψήφιοι επενδυτές να τα μελετήσουν και να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Ο διαγωνισμός για τον όμιλο ΔΕΠΑ αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς η αίσια έκβασή του μπορεί να αποφέρει

σημαντικά έσοδα και να λειτουργήσει ως «ψήφος εμπιστοσύνης» ισχυρών επενδυτών προς τη χώρα μας. Παράλληλα, έχει μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες έμμεσες –πλην όμως σαφείς– πιέσεις των ΗΠΑ να μην καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά συμφέροντα.

Στην ίδια συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα εγκριθούν τα τελικά συμβατικά κείμενα για την παραχώρηση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας (μόνος ενδιαφερόμενος το αμερικανικό fund NCH Capital) και μια αναγκαία τροποποίηση στα τεύχη του διαγωνισμού για το ακίνητο της Αφάντου Ρόδου, το οποίο διεκδικούν 6 «μνηστήρες».

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τα 3 αυτά projects θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ. Η μετοχή του οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα και ως σταθερός αγοραστής της φέρεται το hedge fund Baupost Group. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να ανεβάσει το επιδιωκόμενο τίμημα από την αποκρατικοποίηση, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του 33% του ΟΠΑΠ σήμερα αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα