ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη τοπική αυτοδιοίκηση από τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προγράμματος «Καλλικράτη».

Με πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Χ. Αθανασίου φαίνεται ότι ανοίγει και επίσημα το παράθυρο για να υπάρξουν αλλαγές στο δημοτικό χάρτη. Όσοι γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που ανοίξει η διαδικασία τροποποίησης, χιλιάδες δημότες θα διεκδικήσουν να αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια των δήμων, όπου υπάγονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει ο Αναπληρωτής υπουργός πριν

από καιρό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.

Μάλιστα οι τοποθετήσεις του, έδειχναν με σαφή τρόπο τη πρόθεση του το συγκεκριμένο νησί, λόγω γεωγραφικής έκτασης,  να χωριστεί σε περισσότερους από ένα δήμους. Αν και η περίπτωση της Μυτιλήνης είναι ξεχωριστεί και όλοι παραδέχονται ότι πραγματικά είναι δύσκολο να διοικηθεί από ένα δήμαρχο, σε περίπτωση που ανοίξει θέμα επανεξέτασης των ορίων, θα “ανοίξει και η όρεξη” σε άλλες περιοχές που αντιδρούν στις συνενώσεις. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολυδιάσπαση που θα προκύψει, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν προβληματικό για συγκεκριμένη περίοδο.

Πάντως πριν από μερικές ημέρες ο Χ. Αθανασίου ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «αυτό δεν υπάρχει μόνο στο τραπέζι του υπουργείου ως ενδεχόμενο να αλλάξει, αλλά είναι και στα προγράμματα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κυρίως της ΝΔ». «Όπου δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη, δηλαδή όσον αφορά τα διοικητικά όρια των δήμων, και δε μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι, λόγω των μεγάλων αποστάσεων ή του πληθυσμού ή αν είναι ορεινοί δήμοι ή μεγάλης εκτάσεως, αυτές οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος δε, στις υπό εξέταση διορθώσεις, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι θα συμπεριληφθούν και εκείνες «που θα μας υποδείξει και η Περιφέρεια, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος», σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΣ τους έχει ζητήσει να καταγράψουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Καλλικράτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα