ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΔΟΣΗ

Η Αθήνα λέει πως το χρήμα τελειώνει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, αλλά η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε σαφές στίγμα για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης. Και η αγωνία παρατείνεται για την δόση των 31,5 + 5 δισ. ευρώ.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Λίγες μέρες προθεσμία έχει η Ελλάδα για να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες και να περάσει από το Κοινοβούλιο τις δεσμεύσεις που

αναλαμβάνει έναντι των πιστωτών της: Ο απολογισμός ήταν  θετικός παρ΄ ότι δεν υπήρξε αναφορά για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης. Δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποσπάσει μία θετική δήλωση  στην κοινή ανακοίνωση των «17» αυτό έγινε  μεν αλλά παρέμεινε ανοικτό το θέμα της εκταμίευσης της δόσης.

Η μόνη σαφής οδηγία της Συνόδου Κορυφής για το «θέμα» της Ελλάδας είναι ότι θα το χειριστεί πλέον το Eurogroup και ο … Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 12 Νοεμβρίου, αν όλα έχουν πάει καλά με τις «προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα όρια στα οποία μπορούσε να διαχειρισθεί πολιτικά η Σύνοδος Κορυφής την υπόθεση της αποκατάστασης της δανειοδότησης της Ελλάδας με τις δόσεις του Ιουνίου (31,5 δισ. ευρώ) και του Σεπτεμβρίου (5 δισ. ευρώ) εξαντλήθηκαν στην υποστηρικτική ανακοίνωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης (με πρωτοβουλία Γιούνκερ και την προτροπή της Μέρκελ) αφού στις υπόλοιπες χώρες ης Ε.Ε. εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για την στήριξη της Αθήνας.

Στο έκτακτο Eurogroup της 29ης Οκτωβρίου θα υπάρξει ένα προσχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 12ης του επόμενου μήνα.
Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα ότι απαιτούνται ακόμη σημαντικά βήματα.  τα οποία θα είναι προαπαιτούμενο ώστε να εκταμιευθεί η δόση η οποία θα δοθεί υπό όρους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί άμεσα και ολόκληρη ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία που ασφυκτιά.
Ο Σαμαράς γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει συμφωνία για την δόση άπαξ και δεν υπάρχει ακόμη η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Η «σιωπή» όμως του ΔΝΤ παραμένει σαν το μεγάλο ερώτημα για το πώς θα περάσουν οι… εβδομάδες μέχρι την εκταμίευση της δόσης (ή τμημάτων των δόσεων).

Στελέχη του διευκρίνιζαν στις Βρυξέλλες, σε όλους τους τόνους,  ότι το πρόγραμμα της Αθήνας δεν κατεβάζει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020: Αντίθετα έλεγαν ότι υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι η «καταιγίδα» του 2013 με το πακέτο των μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ (που έχει συμφωνηθεί με το ΥΠΟΙΚ) απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον στόχο μείωσης του χρέους εξαιτίας της πολύ μεγαλύτερης ύφεσης που θα προκαλέσει!

Keywords
Τυχαία Θέματα