«ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ» TO ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

09:05 2/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Σήμερα λήγει η προθεσμία για το διαγωνισμό μέσω του οποίου θα παραχωρηθούν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον Πατραϊκό, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας με τη διαδικασία open door προκειμένου να παραχωρηθούν προς έρευνα και εκμετάλλευση οι περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, στις οποίες υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, καθώς και το μικρό μέγεθος

των κοιτασμάτων συνετέλεσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων παραγόντων, στο να μην προσέλθουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες αρχικά είχαν εκφράσει ρητά την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Ωστόσο το ενδιαφέρον από μικρότερες εταιρείες είναι υπαρκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επισκεφθεί το data room του ΥΠΕΚΑ συνολικά 17 εταιρείες, ενώ έχουν αγοράσει το πακέτο των δεδομένων, προς 70.000 ευρώ, οκτώ εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει και τα απαραίτητα field trips για επιτόπια διερεύνηση και εξοικείωση με τις περιοχές. Χαρακτηριστικό του κατά πόσον επηρεάζει η πολιτική κατάσταση την εξέλιξη των πραγμάτων είναι το ότι μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης προσήλθαν και αγόρασαν τα δεδομένα τέσσερις εταιρείες. Μεταξύ εκείνων που έχουν πληρώσει το «πακέτο» και έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να υποβάλλουν προσφορές περιλαμβάνονται γνωστά, αλλά «μικρά» για το διεθνές στερέωμα ονόματα. Για παράδειγμα οι εγχώριες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) και Energean Oil and Gas (είναι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα τον Πρίνο). Ανοιχτό πρέπει να θεωρείται το ζήτημα των συνεργασιών, χωρίς βεβαίως κανείς να παρουσιάζει τα χαρτιά του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ θα «κατέβουν» από κοινού με την Ιταλική EDISON. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει μεταξύ άλλων από τη Βρετανική Premier Oil, την Αμερικάνικη Conoco, τη Βρετανική Kern.

Με βάση το προφίλ που περιγράφουν πηγές της αγοράς πρόκειται για μικρές εταιρείες με πετυχημένη διαδρομή στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, με πιθανή δραστηριότητα σε ομοειδή ή ακόμη κοιτάσματα, με αυτά που τελούν υπό παραχώρηση στο διαγωνισμό.

Ακόμα πάντως και για τις εταιρείες που έχουν αγοράσει το «πακέτο» δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα καταθέσουν και προσφορά, πολλώ δε μάλλον και για τις τρεις περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι αρκετές από τις εταιρείες που απέκτησαν τα δεδομένα το έκαναν είτε γιατί ήθελαν να εμπλουτίσουν με τα ελληνικά στοιχεία τα αρχεία και τις «βιβλιοθήκες» που διατηρούν είτε γιατί ενδιαφέρονται προοπτικά για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το ΥΠΕΚΑ, οι ιθύνοντες του διαγωνισμού θα είναι ικανοποιημένοι εφόσον εμφανιστεί τουλάχιστον μία προσφορά για κάθε περιοχή. Οι εκτιμήσεις όμως λένε ότι οι προσφορές θα είναι περισσότερες.

«Η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε λόγω των εκλογών και της γενικότερης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, είναι παράγοντας που πιθανόν να επηρέασε τόσο το μέγεθ

Keywords
Τυχαία Θέματα