Μ.Μαζάουερ: Η Άκρα Δεξιά απειλεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Σε εκδήλωση του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Deree, ο γνωστός ιστορικός ανέφερε ως κοντινότερο ιστορικό ανάλογο της Χρυσής Αυγής το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, και στη θέση των Εβραίων τους μετανάστες.

Έκρουσε μάλιστα το καμπανάκι, εκτιμώντας ότι «πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδο της ακροδεξιάς, και τη θεωρούν ένα παροδικό φαινόμενο» για να συμπληρώσει ότι «η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει σημάδια ότι καταλαβαίνει τη

σοβαρότητα της κατάστασης».

Αναφερόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα, είπε ότι δεν έχουν κάνει τα βήματα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν την εκτίμηση του λαού.

Ο Μαρκ Μαζάουερ αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει ένα μοντέλο διακυβέρνησης όπου «ως δια μαγείας θα λύσει τα προβλήματα που υπήρξαν, και θα τα κάνει όλα σωστά».

Το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ομιλητή της εκδήλωσης είναι το αν θα μπορέσει «να αγκαλιάσει τους θεσμούς την κοινοβουλευτική δημοκρατία και να τους βελτιώσει».

Ποιός είναι ο Μ.Μαζάουερ

Ο Μαρκ Μαζάουερ έχει επικεντρωθεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80, εντάσσοντας την Ιστορία της στο γενικότερο βαλκανικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πλαίσιο. Έχει ζήσει στη Θεσσαλονίκη, μιλά και διαβάζει Ελληνικά, αγαπά τη χώρα και την επισκέπτεται συχνά. Έχει γεννηθεί το 1958, η μητέρα του ήταν φυσικοθεραπεύτρια και ο πατέρας του εργαζόταν στην πολυεθνική Unilever, μεγάλωσε στο Βόρειο Λονδίνο, πηγαίνοντας σε δημόσια σχολεία, παίζοντας γαλλικό κόρνο αντί για ποδόσφαιρο και κάνοντας τον συνθέτη κλασικής μουσικής.
Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στην Μπολόνια, στο εκεί παράρτημα του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, και τότε αποφάσισε πως ήθελε να γίνει ιστορικός, και μάλιστα να μπει στην αρένα της σύγχρονης Ιστορίας.
Ήταν 35 χρονών όταν προκάλεσε αίσθηση με το βιβλίο «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: η εμπειρία της Κατοχής 1941-1944» και στα 40 του το 1998, κυκλοφόρησε το έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς: «Η σκοτεινή ήπειρος: ο ευρωπαϊκός 20ός αιώνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα