Επιστρέφουν καταθέσεις από την Κύπρο

«Συναγερμός» επικρατεί στις κυπριακές τράπεζες καθώς τα δημοσιεύματα περί «κουρέματος» καταθέσεων έχει θορυβήσει τους καταθέτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Στελέχη εγχώριων τραπεζών σημειώνουν ότι ήδη πολλοί πελάτες ρωτούν για τη διαδικασία επιστροφής των καταθέσεών τους στην Ελλάδα

(πρόκειται για καταθέσεις που είχαν αποχωρήσει από τη χώρο το 2011 και 2012 λόγω της κρίσης) και ήδη καταγράφονται οι πρώτες εισροές.

Σε μεγάλη πίεση βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι λειτουργούν ως δίκτυο καταστημάτων, είναι καθαρά κυπριακές τράπεζες, και θεωρητικά οι εξελίξεις στην Κύπρο θα τις επηρεάσουν άμεσα. Έτσι οι διοικήσεις τους ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετακίνησης καταθέσεων που διατηρούν στη χώρα μας σε Ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση της Εθνική Τράπεζα η οποία διατηρεί κατάστημα στο νησί, τα ελληνικών συμφερόντων τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο λειτουργούν ως κυπριακές τράπεζες. Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δραστηριοποιούνται στη χώρα μέσω θυγατρικές κατά συνέπεια αντιμετωπίζονται ως καθαρά κυπριακές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις κυπριακές -Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα (πρώην Marfin Popular Bank) λειτουργούν ως δίκτυο καταστημάτων και θεωρούνται ως κυπριακές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι όλη η συζήτηση περί «κουρέματος καταθέσεων» πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρούν πάντως απίθανο το ενδεχόμενο κουρέματος ιδιωτικών καταθέσεων ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε ξένο νόμισμα. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να διασκεδάσει την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί με τον αντιπρόεδρος κ. Όλι Ρεν να δηλώνει ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε κούρεμα του κυπριακού χρέους. Σημειώνεται πάντως η πληροφορία περί ενδεχόμενου «κουρέματος» καταθέσεων αφορούσε «ανασφάλιστες» καταθέσεις, δηλαδή καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, κατά κύριο λόγο Ρώσων πολιτών.

Στελέχη τραπεζών αισιοδοξούν ότι μετά την παρέμβαση της Κομισιόν ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενο κούρεμα του κυπριακού χρέους η ανησυχία θα εκτονωθεί και θα αποτραπεί ο κίνδυνος μετακινήσεις καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα