ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ

07:35 2/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Η είσπραξη των φόρων εισοδήματος μετατίθεται διαρκώς, προς το τέλος του έτους, λόγω των παρατάσεων υποβολής των δηλώσεων, ενώ οι φόροι κατανάλωσης συρρικνώνονται, συνεπεία της μείωσης της ζήτησης.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν ΦΠΑ. Εν μέσω των δεδομένων αυτών το υπηρεσιακό οικονομικό επιτελείο αναζητεί διέξοδο προκειμένου να περιορίσει την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Αν και οι απώλειες που καταγράφονταν στο πρώτο 20ήμερο του Μαίου

(άνω του 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήμα) περιορίσθηκαν ως προς τον στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα, εντούτοις έκδηλη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη τους. Και αυτό διότι τμήμα του Ειδικού Τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα καταβληθεί το 2013, ενώ σε διάστημα τριών μηνών εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τεράστια ποσά που ενδεχομένως να μην έχουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποτελεί μονόδρομο και δεν υπαγορεύεται από τις πολιτικές προεκλογικές εξαγγελίες αλλά από την αδυναμία εφαρμογής του λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που καταγράφονται στα έσοδα αλλά και στη διόγκωση των οφειλών του δημοσίου που έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το έλλειμμα είναι πολύ δύσκολο να «βρεθεί» στα επίπεδα των 14,13 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου όταν ήδη προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η ύφεση εκτιμαται ότι θα φθάσει στο 6% έναντι στόχου 4,7%.

Ειδικότερα οι παράγοντες που οδηγούν στην αλλαγή του Μνημονίου είναι:
- Η υστέρηση που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με τους αισιοόδους του οικονομικού επιτελείου η υστέρηση στο τέλος του έτους θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν τις απώλειες σε επίπεδα άνω των 2,5-3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο πρέπει να καταβληθούν φόροι ύψους 8,5 δισ. ευρώ και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν τα νοικοκυριά να τους πληρώσουν
- Τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη στο τετράμηνο του έτους έκακαν χρήση του 50% της ετήσιας επιχορήγησης. Μέχρι το τέλος του έτους εκιτμάται ότι θα αυξηθούν τα σχετικά κονύλια.
- Αποτυχία σύλληψης και πειρορισμού της φοροδιαφυγής. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει να εισπράξει σημαντικά ποσά από τους φοροφυγάδες. Τα «παραθυρα« της νομοθεσίας έχουν βοηθήσει όσους κατά σύστημα αποφεύγουν να καταβάλουν τους φόρους τους στο ελληνικό δημόσιο. Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει πυολογίζει για ρπώτη φορά έσοδα από την φοροδιαφυγή ύψους τριών δισ. ευρώ.
- Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 14,13 δισ. ευρώ το τρέχον έτος θεωρείται εξαιαρετικά φιλοδοξος. Στο τετράμηνο το έλλειμμα διπαμορ;φωθηκε στα 9 δισ. ευρώ και στο πεντάμηνο σύμφωναμετις ενδείξεις ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Η ανωτέρω εξέλιξκη ακυρώνει κάθε προοτική επίτευξης προωτογενούς πλεονάσματος.
- Η ύφεση σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα κυμανθεί στα επίπδα του 6% αντί 2,8% που άταν ο αρχικός στόχος και 4,7

Keywords
Τυχαία Θέματα